Erişilebilirlik

Yunanistan’dan ‘Şeriat’ Mahkemelerine Kısıtlama


Yunanistan’da Meclis üyeleri, yaklaşık 100 bin Müslüman’ın yaşadığı Batı Trakya’da İslam hukukunun etkisini sınırlamak için harekete geçti. Büyük partilerin desteğini alan tasarı, Meclis'ten kolaylıkla geçti.

Yeni yasa, Müslüman topluluğu ilgilendiren davalarda önceliğin Yunan mahkemelerine verilmesini sağlayacak.

Tasarı, Yunanistan’ın kuzeydoğusundaki Gümülcine kentinde yaşayan Müslüman bir kadının miras tartışması yüzünden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) şikayette bulunmasının ardından hazırlanmıştı.

Yunanistan’da azınlık haklarını içeren kanun, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışı döneminde uluslararası anlaşmalara dayanarak hazırlandı.

Yunanistan’daki Müslüman azınlığın büyük kısmı Türkçe konuşuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay azınlıkların yaşadığı Batı Trakya bölgesini ziyaret etmişti.

Günümüzde Yunanistan’da İslam Mahkemeleri’nin duruşmaları devlet tarafından atanan bir müftü aracılığıyla yönetiliyor.

Eğitim ve Din İşleri Bakanı Constantine Gavroglou, muhalefetin tasarıya destek vermesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Gavroglou, mevcut düzenlemenin, azınlığa karşı düşmanca olduğunu ve ikinci sınıf vatandaşlar yaratmaya yaradığını kaydetti.

Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi, İslam mahkemelerinin hangi yetkileri taşımaya devam edeceğinin muallak olması ve yerel olarak seçilen müftülerin etki kapasitesinin çok yüksek olması nedeniyle tasarıya karşı çıktı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG