Erişilebilirlik

Yunanistan'da Yangınlar Kontrol Altına Alınamıyor


Yoğun duman yangın söndürme uçaklarının müdahalesini zorlaştırıyor.
Yoğun duman yangın söndürme uçaklarının müdahalesini zorlaştırıyor.

Yunanistan’da orman yangınları altıncı gününe girdi. Eğriboz Adası’nda altı gün önce başlayan orman yangını halen kontrol altına alınabilmiş değil. Bölgeden şu ana kadar feribotlarla binlerce kişi tahliye edildi.

Yunanistan’ın en büyük ikinci adası olan başkent Atina yakınlarındaki Eğriboz Adası’nda alevler şu ana kadar binlerce dönüm ormanlık alanı küle çevirdi. Adadaki köyler de yangın nedeniyle boşaltıldı.

Şu ana kadar adadaki beş köy alevler içerisinde kaldı. Ancak henüz bölgeye girilemediği için yıkımın boyutu net olarak bilinmiyor.

Feribotlarla adayı terk etmek zorunda kalanlar, adada yaşanan yangının adeta bir korku filmini andırdığını söylüyor.

Yunanistan’da Eğriboz Adası dışında farklı bölgelerde de yine orman yangınları devam ediyor. Ülkede son 30 yılın en sıcak günlerinin yaşandığı üç haftalık yağışsız dönemin de yangınlarda büyük etkisi olduğu ifade ediliyor.

Yunan Sahil Güvenlik ekipleri, Salı gününden bu yana Eğriboz Adası’nın farklı kesimlerinden 2 binden fazla kişiyi tahliye ettiğini açıkladı. Tahliye edilenlerin büyük çoğunluğunu ileri yaştaki köylüler oluşturuyor. Eğriboz Adası’yla Yunanistan arasında bir köprü üzerinden karayolu ulaşımı da bulunuyor.

Yetkililer, yangının çok geniş bir alanda etkili olmasının kontrol altına alınmasını zorlaştırdığını söylüyor. Adadan getirilenler otel ve barınaklara yerleştiriliyor.

Yunanistan ordusu da yangınlara müdahale ediyor. Aralarında Fransa, İspanya, Mısır ve İsviçre’nin bulunduğu ülkeler de Yunanistan’a yangın söndürme uçaklarıyla destek veriyor. Yetkililer, bölgedeki yoğun dumanın yangın söndürme uçaklarının işini zorlaştırdığını, görüşme mesafesini olumsuz etkilediğini söylüyor.

Adanın kuzeyi ve güneyinde devam eden yangınlara karada da 570’den fazla itfaiye eri müdahalede bulunuyor.

Başkent Atina’nın kuzeyinde yer alan Parnita Dağı’nda çıkan yangının alevleriyse Atina’dan görülebildi. Bu yangının kontrol altına alındığı, soğutma çalışmalarının sürdüğü haber veriliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG