Erişilebilirlik

Yunanistan Biden'ın Başkanlığından Neler Umuyor?


Resim olmayan sonuçlara göre ABD'nin yeni Başkanı seçilen Joe Biden
Resim olmayan sonuçlara göre ABD'nin yeni Başkanı seçilen Joe Biden

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Demokrat Partili Joe Biden’ın resmi olmayan sonuçlara göre 46. ABD Başkanı seçilmesinin ardından kendisini ilk kutlayan yabancı liderlerden biri oldu.

Yunanistan hükümeti, Beyaz Saray’da gerçekleşmesi beklenen görev değişiminin, Türkiye’yle ilişkilerdeki çalkantıları hafifletmesini bekliyor. Ancak birçok uzman, Atina’nın bu konuda ihtiyatlı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Yunanistan Başbakanı, Biden’ın resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazandığının ilan edilmesinden dakikalar sonra kendisine kutlama mesajı yolladı. Miçotakis, Yunanistan’ın gerçek bir dostu olarak nitelendirdiği Biden'ın başkanlığının iki ülke ilişkilerinin gelişmesine yardımcı olacağını dile getirdi.

Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasında gelişen kişisel ilişkinin diplomatik olarak sona yaklaştığı yorumunda bulunuyor.

Uluslararası ilişkiler profesörü Sotiris Servos, bu seçimle birlikte Erdoğan’ın, ABD Başkanı ve Oval Ofis’e doğrudan ulaşma şansını kaybettiğini söylüyor. Servos, Biden’ın Erdoğan’ın tanımadığı bir isim olmadığını, ama ilişkinin sınırlarını test etmek için erken davranmayacağını öne sürüyor.

Türkiye’yle Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları konusunda uzun süredir devam eden ve gitgide daha da tehlikeli hale gelen bir anlaşmazlık içerisine giren Yunanistan açısından olası bir ara, rakip iki ülke arasındaki gerilimi düşürme konusunda yardımcı olabilir.

Biden’ın Rusya’yla ilişkileri sertleştirmesi beklenirken Moskova’dan ABD’nin itirazına rağmen S-400 füze savunma sistemleri alan NATO müttefiki Türkiye’ye karşı, uzmanlar, Atina’nın Washington’un daha fazla desteğini almasını beklediklerini dile getiriyor. Türkiye S-400’leri almak üzere anlaşmayı 2017’de imzalamış, sistemlerin teslimatı da 2019 yılında yapılmıştı. ABD’deki başkanlık seçimlerinden sadece birkaç gün önce de Türkiye, S-400 sistemlerinin testlerini gerçekleştirdi.

Ankara, Washington’un, S-400 füze savunma sistemlerinin NATO’nun askeri sistemleriyle uyumsuzluğu konusundaki kaygılarını yersiz buluyor ve bu Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu bu sistemin en uygun fiyatlı seçenek olduğunu dile getiriyor.

Öte yandan Servos, Biden’ın Rusya politikasının Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri ve dinamikleri de etkileyeceğini dile getiriyor.

Joe Biden
Joe Biden

Dış politikaya dair görüşleri konusundaki seçim bildirgesinde Biden, Yunanistan ve Türkiye arasındaki gerginlik konusunda, Türkiye’nin ihlallerini dile getirme konusunda söz verdi. NATO müttefiki olmalarına karşın iki ülke Eylül ayında savaşın eşiğine geldi ve ABD yönetimi, araya girerek, Erdoğan’dan Yunan adası yakınlarındaki sondaj gemisini geri çekmesini istemek zorunda bıraktı.

Ancak yine de eski bir milletvekili ve önde gelen dış siyaset uzmanı olan Panos Panagiotopoulos gibi uzmanlar, ihtiyatlı olunması uyarısında bulunuyor.

Panagiotopoulos, Biden’ın seçilmesinin Yunanistan açısından pozitif bir durum olsa da Biden’ın konulara ve sorunlara uzak bir isim olmadığını söylüyor.

Panagiotopoulos, “Gerçekçi olmalıyız ve Yunanistan, Biden’ın bizim için Türkiye’yi bir kenara atmasını beklememeli” diyor ve olabilecek en iyi beklentinin, bölgede yeni bir oyun ve dengenin kurulması olabileceğini dile getiriyor.

Ancak o zamana kadar Yunanistan, Doğu Akdeniz’deki savunmasından vazgeçmeyeceğini, bölgedeki gemileri ve denizaltılarını geri çekmeyeceğini, Biden önümüzdeki yıl göreve gelene kadar Ankara’nın hamlelerine dikkat edeceğini kaydediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG