Erişilebilirlik

Yunanistan Başbakanı AB Yetkilileriyle Sınırı Ziyaret Etti


Türkiye’nin Suriye’deki çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenlere kapılarını açacağını açıklamasının ardından Salı günü de göçmenler Yunanistan sınırında toplanmaya devam etti. Göçmenler sınırı geçmenin yollarını aradı. Yunanistan ise Avrupa Birliği’nden (AB) doğu sınırındaki geçişleri karadan ve denizden engelleme konusunda yardım almak için diplomatik çabalarını arttırdı.

Yunanistan’ın sınırını kapattığını açıklamasına rağmen göçmenler Meriç nehrini geçmek için şansını deniyor.

Yunanistan’ın Türkiye kara sınırında günlerdir mülteciler ve Yunan sınır görevlileri arasında çatışmalar ve kaos yaşanıyor. Bazı göçmenlerse deniz yoluyla Türkiye kıyılarına yakın Yunan adalarına sandallar ve botlarla geçmeye çalışıyor.

Yunanistan Başbakanı Kriyos Mitsotakis, AB yetkilileriyle birlikte sınırı ziyaret etti. Heyette Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de bulundu.

Mitsotakis, Türkiye’nin 2016’da AB ile yapılan göç anlaşmasını ihlal ettiğini söyledi ve Türkiye’nin on binlerce mülteci ve göçmeni sistemli ve yasadışı şekilde Yunanistan’a geçmeleri için teşvik etmekle suçladı.

‘‘Bu artık bir mülteci sorunu değil’’ diyen Mitsotakis, ‘‘Bu Türkiye’nin jeopolitik ajandası için umutsuz insanları kullanmak konusunda küstah bir çabası’’ ifadelerini kullandı.

Von der Leyen ise ‘‘Yunanistan’ın kaygısı bizim kaygımızdır. Burası sadece Yunanistan sınırı değil bir AB sınırı ve ben bugün burada bir Avrupalı olarak bulunuyorum’’ ifadelerini kullandı ve sınırdakilerin sahte vaatlerle kandırılarak bu umutsuz duruma düşürüldüklerini söyledi.

İstanbul’dan otobüsler, minibüsler ve araçlarla organize şekilde sınıra getirilen göçmenlerin büyük çoğunluğunun Afgan olduğu, içlerinde İran, Irak, Bangladeş ve Suriye’den mültecilerin de bulunduğu belirtiliyor.

Yunan ordusu ve donanması sınırda gerçek mermilerle havaya ateş açarak mültecileri caydırma çabalarına devam etti.

Von der Leyen, AB sınır koruma dairesi Frontex’in bir gemi, üç devriye gemisi, iki helikopter, başka hava araçları, üç termal görüş aracı ve 100 ek sınır görevlisini Yunanistan’ın Türkiye sınırına göndermeye hazırlandığını bildirdi. AB ayrıca 700 milyon euro’luk yardımı da onayladı.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, ‘‘İnsanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir siyasi futbol topu gibi, Avrupa Birliği’ne karşı silah ve baskı aracı olarak kullanılıyor’’ ifadelerini kullandı.

İnsan hakları grupları ise Yunanistan’ın sınırdaki duruma müdahalesini sert olmakla eleştirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü AB Direktörü Lotte Leicht ‘‘İnsanlık göstermek ve hakları korumak AB sınırlarını korumanın en iyi yoludur’’ dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ise Yunan yetkililerin kararlı ve müstesna önlemler alması gerektiğini vurguladı ancak korunması gereken kişilerin ülkeye girişine izin verilmesinin önemini belirtti.

Yunan yetkililer Pazartesi ve Salı günleri 5 bin 183 kişinin sınırı geçmesini engelledi, çoğu Afganistan, Pakistan, Fas ve Bangladeş’ten olmak üzere 45 kişiyi tutukladı.

Yunan sınır koruma yetkilileri Pazartesi günü 24 saat içinde 519 kişinin dokuz Yunan adasına ulaştığını bildirdi. Bir gün önce bu rakam 1000’di.

Yunan donanması Midilli adasında yerel halk ve mülteciler arasında gerginliğin tırmanmasının ardından limandaki 400 göçmeni geçici süreyle barındırmak üzere bir gemi göndereceğini açıkladı. Adada kalabalık bir mülteci kampı yer alıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG