Erişilebilirlik

Yunanistan Almanya’yı İkna Etmeyi Başardı mı?


Euro krizi kapsamında bu hafta yoğunlaşan trafikte Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras bugün Berlin’de Başbakan Angela Merkel’le bir araya geldi. Samaras’ın geçen günlerde gündemi belirleyen ve reformları hayata geçirmek için kendilerine daha fazla zaman verilmesi yönündeki talebi buluşmanın ana konusunu oluşturdu. Ziyaret öncesinde yapılan tahminler Samaras’ın Atina’ya bu konuda eli boş döneceği yönündeydi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
Linki indirmek için



Buluşma sonrasında basına açıklama yapan Merkel Yunanistan’ın kemer sıkma önlemlerini hayata geçirmesi gerektiğini ve bu konudaki koşulları iki tarafın da bildiğini söyledi, ancak daha fazla zaman talebinin Troyka'nın raporuna göre ele alınabileceği mesajını verdi. Troyka’yı Uluslararası Para Fonu, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu üçlüsü oluşturuyor ve gelecek ay Yunanistan’daki durumla ilgili raporunu yayınlaması bekleniyor.

Konuşmasında sıklıkla Yunan halkının özverisini vurgulayan Merkel’in genel tavrı raporun içeriğine göre Yunanistan'ın 11,5 milyar Euroluk tasarruf paketinin uygulama süresini iki yıl daha uzatabilmesi yönünde açık kapı bıraktığı şeklinde yorumlandı. Yunanistan’ın Avrupa’nın ve Euro Bölgesi’nin bir parçası olduğunu ve böyle kalması gerektiğini ifade eden Merkel, Euro’yu bir para biriminden öte Avrupa’nın birliğinin simgesi olarak niteledi. Perşembe akşamı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldiğini hatırlatan Merkel, Almanya ve Fransa’nın ortak bir tavırla Yunanistan'a yardımların devamı için Atina'nın reformları hayata geçirmesine alternatif görmediklerini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ise ülkesinin beş yıldır resesyonda bulunduğunu ve büyük yara aldığını, ancak son seçimler sonrasında atılan adımlar ve yaşama geçirilen reform programıyla ülkede yeni bir yön tayini yapıldığını söyledi ve birincil hedeflerinin ekonomiyi yeniden canlandırmak olduğunu açıkladı. Planlanan önlemleri uygulayabilmek için öngörülen sürenin uzatılması konusundaki isteğini ‘Ek para talep etmiyoruz. İlerlemeler sağlamak için bir parça nefes alabilmek istiyoruz’ sözleriyle dile getiren Samaras, Troyka’nın raporunun Yunanistan’daki olumlu gidişatı belgeleyeceğini öne sürdü.

Samaras Merkel’le birlikte yaptığı açıklamada, bazı Alman siyasetçilerin Yunanistan’ın Euro’dan çıkması ve tekrardan eski para birimi Drahmi’ye dönmesi şeklindeki önerilerini eleştirdi. Bu yöndeki mesajların Yunanistan’a yatırım yapmak isteyen firmaları kaçırdığını savunan Yunan Başbakanı, güven ortamının sağlanabilmesi için bu şekildeki açıklamaların sona ermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Samaras’ın yarın Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile buluşması bekleniyor. Başbakan Merkel’in verdiği ve olumlu olarak yorumlanan mesaja rağmen, konunun bundan sonraki günlerde de Alman siyasetinde tartışmalara neden olması bekleniyor. Nitekim Başbakan Merkel’e yakınlığı ile tanınan Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU’nun Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder Samaras Berlin’e gelmeden birkaç saat önce, Yunanistan'ın, içinde bulunduğu krizi aşamayacağını ve Euro'dan çıkmasının da diğer Euro kullanan ülkelere sorun yaratmayacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG