Erişilebilirlik

Yunanistan AB ve IMF'yle Masaya Oturdu


On gün sürmesi beklenen müzakerelerde Yunanistan’a verilebilecek kredilerin koşulları ve faiz oranları belirlenecek

Yunanistan hükümeti, acil ekonomik yardım paketi için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşmelere başladı.

On gün sürmesi beklenen müzakerelerde Yunanistan’a verilebilecek kredilerin koşulları ve faiz oranları belirlenecek.

Görüşmelerin Pazartesi günü başlaması bekleniyordu, ancak İzlanda’daki yanardağ patlaması sonrasında tüm Avrupa uçuşlarının iptal edilmesi nedeniyle ertelenmek zorunda kaldı.

AB ile IMF’nin Yunanistan için oluşturduğu acil yardım fonu 61 milyar Dolar civarında.

Yunanistan hükümeti, dış yardıma ihtiyacı ortadan kaldırmak için çeşitli ekonomik önlem paketleri açıkladı, ancak bu önlemlerin borç yükü altında ezilen ülke ekonomisini düze çıkarmaya yetip-yetmeyeceği henüz bilinmiyor.

Başbakan Yorgo Papandreou Cuma günü yaptığı bir açıklamada dış yardım almadan ekonomiyi düzeltmeye kararlı olduklarını söyledi. Avrupa Birliği yetkilileri de Yunanistan’ın resmen borç başvurusunda bulunmadığını doğruladı.

Yatırımcılar kaygılı

Yunanistan AB ve IMF'yle Masaya Oturdu
Yunanistan AB ve IMF'yle Masaya Oturdu

Alınan son önlemlere rağmen Yunanistan borç ödemelerinde zorlanıyor. Atina hükümetinin Mayıs ayı sonuna kadar 15 milyar Dolar bulması gerekiyor. Yunanistan’ın toplam borcunun 70 milyar Dolar’ın üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Avrupalı yetkililer, Yunanistan’ın borç ödemelerini yapamaz duruma gelmesi halinde, bunun ortak para birimi Euro’nun da değerini olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.

Yunanistan’ın borç ödeyemez duruma geleceği endişesi Atina’nın ucuz faizle yeni borç bulmasını zorlaştırıyor. Yatırımcılar, artan kaygıları yüzünden Yunanistan’a ancak yüksek faiz karşılığında borç vermeyi tercih ediyor.

Uzmanlar, Yunanistan’ın IMF ve AB’den kredi almasının kısa vadeli bir çözüm olacağını söylüyor, ancak bunun uzun dönemli sorunları aşmak için gereken ekonomik büyümeyi tetiklemeyeceği öngörüsünde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG