Erişilebilirlik

Yunanistan'a Mali Destek Yeniden Başladı


Yunanistan Başbakanı Çipras parlamento görüşmelerinde notlarını incelerken
Yunanistan Başbakanı Çipras parlamento görüşmelerinde notlarını incelerken

Yunanistan ekonomisine Avrupa’dan destek gelmeye başladı. Euro Bölgesi’nin maliye bakanları, Yunanistan’a kısa dönemli bir borç vererek acil borçlarını ödemesine yardımcı olmaya karar verdi. Bu arada 94 milyar dolarlık mali destek paketi ile ilgili görüşmelerin de başlaması bekleniyor

19 ülkelik Euro Bölgesi’nin maliye bakanları, Yunanistan’da parlamentonun zor kemer sıkma politikaları getiren mali paketi kabulünden birkaç saat sonra eyleme geçti. Yeni mali paketin getirdiği vergi artırımı ve emeklilik kesintileri mecliste büyük tartışmaya yol açarken, meclis dışında göstericiler de polisle çatıştı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker AB’nin Yunanistan’a kısa dönemli bir borç paketi sunarak AB Merkez Bankası’na 4,6 milyar dolarlık borcunu ödemesine yardımcı olacağını açıkladı. Ancak Juncker, paketin toplam büyüklüğü konusunda bilgi vermedi.

AB Merkez Bankası ayrıca Yunanistan bankalarına ayrılan acil durum fonlarının üst sınırını 978 milyon dolar artırma kararı aldı. Böylece 2 haftadır kapalı olan Yunan bankaları pazartesi günü açılabilecek.

Bankalar, hesap sahiplerinin AB ülkeleri ve Yunanistan arasında süren müzakerelerin insanların paralarını çekmesine neden olacağı korkusuyla kapanmıştı. Hesap sahiplerine günde 60 Euro’luk para çekme sınırlaması getirilmişti.

AB Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Frankfurt’ta yaptığı basın toplantısında, Yunanistan’ın yüzlerce milyar doları bulan büyük borcunun altından kalkması için borç affına gidilmesi gerektiğinin “tartışılmaz,” bir gerçek olduğunu belirtti. Ancak Almanya, borç ödeme planlarında belli oranda gevşeklik sağlama taraftarı olsa da, borçların silinmesine yanaşmıyor.

Yunanistan’da iktidar partisi Syriza, büyük tepki yaratan kemer sıkma paketini, AB yanlısı partilerin desteği sayesinde 229’a karşı 64 oyla meclisten geçirmeyi başardı. 38 “hayır,” oyu veren kişinin arasında önemli Syriza üyeleri de vardı. Bunların arasında enerji bakanı Panagiotis Lafazanis ve eski maliye bakanı Yanis Varoufakis de bulunuyor.

Başbakan Çipras, oylamadan hemen önce mecliste yaptığı konuşmada, kreditörlerin zorlayıcı şartlarını kabul etmek dışında bir seçeneğinin olmadığını söyledi. Çipras, “bu anlaşmaya inanmıyoruz ama uygulamak zorundayız,” diye konuştu.

Yunanistan’ın önerilen desteği elde edebilmesi için Euro Bölgesi’nin 18 ülkesinin parlamentolarının da öneriye evet demesi gerekiyor. Almanya’da konu Cuma günü oylanacak.

Oylamadan önce Atina sokaklarında göstericiler polise molotof kokteyli fırlattı.

Polis gösterilere göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Yaşanan şiddet olayları 10 binden fazla kişinin katıldığı ve büyük ölçüde barışçıl geçen yürüyüşün tek kötü olayıydı.

Kemer sıkma politikalarını protesto eden Yunanlı eczacılar kepenk indirme eylemi yaptı. Memurlar da işlerini terk etti. Ancak bir ankete göre Yunanlılar’ın yüzde 70’i yardım planını destekliyor.

Paket yeni vergiler, emeklilik reformu yapılmasını ve hükümet harcamalarının daha sıkı denetlenmesini içeriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG