Erişilebilirlik

Yunan Halkı Yoksullukla Mücadele Ediyor


Yunan Halkı Yoksullukla Mücadele Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Atina’daki bu ücretsiz klinik ‘Doctors of the World’, Dünya Doktorları tarafından kurulmuş. Evsiz, yaşlı ve işsizlerin yanısıra Yunan kıyılarına ulaşan göçmenler kliniği sıklıkla kullanan farklı gruplar arasında.

Ancak doktorlar hasta sayısıyla başa çıkmakta zorlanıyor. Gönüllü doktor Bettina Krumbholz, ülkenin sağlık sisteminin 2008’den bu yana çökmeye devam ettiğini söylüyor: “Çok iyi bir sisteme sahiptik. Çok verimliydi. Ancak çok sayıda doktoru işten attılar ve sistem kötüleşti. Yeterli hemşire yok. Yeterli doktor yok. Hastalar, 10-12 saat, hatta daha uzun süre sıra bekliyor.”

Krumbholz son iki haftada nakit para kullanımına getirilen sınırlamanın durumu daha da kötüleştirdiğini söylüyor: “İlaç alacak paraları yok. Bu yüzden buraya birçok kişi, yalnızca ilaç almak için geliyor. Hastaları sokakta ölüme terk edemeyiz. Bu ister açlıktan, ilaçsızlıktan, ister doktorsuzluktan olsun.”

Doctors of the World gibi çoğunluğu gönüllülerden oluşan yardım kurumları, kamu kesintilerinin insani sonuçlarıyla başetmeye çalışıyor.

Krizle mücadele eden Yunanlılar “dayanışma,” sloganı altında birbirlerine ücretsiz sağlık hizmeti, hukuki danışmanlık ve gıda desteği sunuyor.

Konstantinos Polychronopoulos 4 yıl önce pazarlama yöneticisi iken işsiz kalmış ve bir daha da iş bulamamış. Polychronopoulos, Atina’nın Monastiraki Meydanı’nda zengin yoksul, isteyen herkese yemek dağıtıyor: “İki çocuğun çöpteki bir yemek için kavga ettiğini gördükten sonra sosyal mutfak projesini başlattım. Beni kavga rahatsız etmedi. Rahatsız eden gelip giden kişilerin olayı görmemiş gibi davranıp ilgilenmemesi oldu.”

Yunan halkının ekonomik zorluklarının daha uzun süre devam edeceği anlaşılıyor. Borç krizinin yoksul kesimin hayatını daha da zorlaştırdığı da bir gerçek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG