Erişilebilirlik

Yunan Halkı Euro'dan Vazgeçmedi


Yunanistan’da ülkenin euro bölgesinde kalıp kalmamasını belirleyecek tarihi seçimi az farkla AB yanlısı partiler kazandı.

İçişleri bakanlığı, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu ile imzalanan mali anlaşmayı destekleyen muhafazakar Yeni Demokrasi partisinin oyların yüzde 29, 5’ını aldığını açıkladı. Mali anlaşmaya karşı çıkan radikal solcu Syriza partisi ise oyların yüzde 27,1’ini topladı.

Anlaşmayı destekleyen sosyalist PASOK partisinin yüzde 12,3 oranında oy topladığı belirtildi.

Seçimi birinci bitiren parti açıktan elli milletvekili ile ödüllendirildiği için Yeni Demokrasi partisinin bu kez bir koalisyon ortağıyla hükümet kuracak çoğunluğu sağlayacağı belirtiliyor.

Oy sonuçlarına göre 300 üyeli parlamentoda Yeni Demokrasi 128, PASOK ise 33 sandalyeye sahip olacak.

Seçim öncesi Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras, solcu rakibi Alexis Tsipras’ı Yunanistan’ı daha da kötü durumu düşürecek politikalar izlemekle suçladı.

Geçen ayki seçim sonrası sosyalist PASOK dahil önde gelen üç partiden hiç biri hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamayınca Yunanistan yeni seçime gitmek zorunda kaldı.

Geçici başbakan Panagiotis Pikrammenos, oyunu kullanırken bu kez yeni hükümet kurulacağı umudunu dilegetirdi.

Syriza partisi lideri Tsipras seçimi kazanırsa kurtarma paketini toptan feshetme sözü vermişti. Bu durumda Yunanistan ortak para birimi euro’yu terketmek zorunda kalacak ve eski parası drahmi’yi yeniden yürürlüğe sokacaktı. Uzmanlar drahmi’nin euro karşısında yüzde 65 değer kaybedeceği uyarasında bulunuyordu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG