Erişilebilirlik

Yunan Ekonomisi 5 Yılda %20 Küçüldü


Atina'da hükümetin kemer sıkma önlemlerini protesto eden göstericiler
Atina'da hükümetin kemer sıkma önlemlerini protesto eden göstericiler
Yunanistan Nisan’dan Haziran’a kadar olan dönemde derin ekonomik krizin biraz hafiflediğini ancak ülke ekonomisinin son beş yıl içinde yüzde 20’den fazla küçüldüğünü açıkladı.

Atina hükümetine göre, ikinci üç aylık dönemde ekonomi %4,6 küçüldü. Bir önceki dönemde küçülme yüzde 5,6 olduğu için, ekonomistlere göre bu iyi haber sayılabilir.

Ancak Yunanistan’da az da olsa bir düzelme kaydedilmekle birlikte, ciddi ekonomik sorunlar devam ediyor. Atina hükümetinin açıkladığı son rakamlara göre, büyük harcama kesintileri ve onbinlerce kişinin işten çıkarılmasından sonra bütçe hedeflerine yaklaşıldı.

Uluslararası finans kuruluşları, Yunan ekonomisini iflastan kurtarmak için 300 milyar dolar kredi verme karşılığında kemer sıkma politikalarının yürürlüğe sokulmasında ısrar etmis, Atina hükümeti de önlem almak zorunda kalmıştı.

Yunanistan’da ekonomik durgunluk altı yıldır devam ediyor. Ülkede işgücünün yüzde 27’si işsiz. Gençlerin üçte ikisi de iş bulamadığı için çalışamıyor. Yunanistan’da işsizlik oranı Avrupa ülkeleri arasındaki en yükseklerinden biri.

Ekonomistlere göre, Yunanistan ekonomisinin 2014 sonundan itibaren iyileşmeye başlaması mümkün.

Yunanistan, Euro kullanan 17 Avrupa ülkesinden biri. Euro Bölgesi’nde son bir buçuk yıldır yaşanan ekonomik kriz yüzünden işsizlik oranı yüzde 12’yi geçmişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG