Erişilebilirlik

Yüksek Tansiyona Deva Diyet


Yüksek Tansiyona Deva Diyet
Yüksek Tansiyona Deva Diyet

Amerika’da binlerce internet kullanıcısı kısa adı DASH olan ve “yüksek tansiyonu engellemeye yönelik beslenme şekli” olarak bilinen diyeti “yılın en iyi diyeti” seçti.

U.S. News & World Report dergisinin günlerdir yaptığı anket sonucunda en üst sırayı alan diyet DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) oldu. Amerikan Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü’nün hazırladığı diyet, sağlıklı beslenme yoluyla yüksek tansiyonu engellemeyi hedefliyor.

Yüksek Tansiyona Deva Diyet
Yüksek Tansiyona Deva Diyet


Aslında DASH diyetinde bahsi geçen beslenme tarzı, uzmanların çok uzun zamandır “yenilmesini önerdikleri” gıdaların daha bol ve sıkça tüketilmesinden ibaret. Meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, yağsız protein ve az yağlı gıdalar DASH diyetine göre tüketilmesi gerekenler. Diyekin en önemli noktalarından biriyse, özellikle hazır gıdalarda çok miktarda bulunan sodyumu azaltmak, çünkü aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyonu tetikliyor. DASH diyetinde sodyum miktarını günde 1500 mg’ın altına düşürmek hedefleniyor.

Potasyum, kalsiyum, protein ve lif açısından zengin olan bu beslenme şekli şeker hastaları için de öneriliyor.

Yüksek Tansiyona Deva Diyet
Yüksek Tansiyona Deva Diyet


Uzmanlar DASH diyetinin “gerçekçi olduğunu” ve bu yüzden uygulanması çok kolay bir beslenme şekli olarak kabul edilebileceğini söylüyor. Bu da DASH’i, ağır diyetlerden ayırıyor.

Ancak uzmanlara göre tıpkı diğer bazı diyetlerde olduğu gibi bu diyeti uygularken de kırmızı et, tuzlu çerez ve şeker gibi tatlılardan kaçınmak gerekiyor. Egzersiz de olmazsa olmazlardan. Amerikalı uzmanlar, “İşin sırrı her öğüne bir porsiyon sebze ya da meyve eklemekten geçiyor. Tuzu sofradan azaltabilmek için de farklı baharatlar ve otlarla yemekler tatlandırılabilir” diyor.

İşin Sırrı Kısa Sürede Değil Uzun Vadede Kilo Vermekte

Yüksek Tansiyona Deva Diyet
Yüksek Tansiyona Deva Diyet


Uzmanlar, “1 ayda 5 kilo verin” ya da “Sadece birkaç ayda 15 kilo kaybedin” gibi başlıklarla sunulan diyetlerin sakıncaları olabileceğini de vurguluyor ve uyarıyor: “Önemli olan yıllarca sürdürülebilecek bir beslenme tarzı benimsemek.”

Amerikalı bazı diyetisyenler, kişinin vücut ağırlığının sadece yüzde 5 azalmasının bile kalp hastalıkları ve şeker riskini azaltabileceğini sık sık yineliyor.

Yüksek Tansiyonu Engellemek İçin Öneriler

Uzmanların, DASH diyeti kapsamında sağlıklı yaşam için önerilerinden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

Az Yağlı ya da Yağsız Süt ve Süt Ürünleri – Günde 2 ila 3 porsiyon (1 kase yoğurt, küçük bir parça peynir ve bir bardak süt gibi)

Meyve – Günde 4 ila 5 porsiyon (1 orta büyüklükte meyve, bir avuç kurutulmuş meyve gibi. Meyve suyundan uzak durmak gerekiyor!)

Sebze - Günde 4 ila 5 porsiyon (1 küçük tabak marul, pişmiş ya da doğranmış sebze gibi)

Tahıllar – Günde 7 ila 8 porsiyon (1 dilim ekmek gibi, 1 küçük kapta mısır gevreği, yarım çorba kasesi pirinç ya da makarna ve mümkün olduğunca tam tahıllı gıdalar gibi)

Et, Tavuk ve Balık – Günde 2 porsiyonu aşmamak kaydıyla (Porsiyon bir deste iskambil kağıdının büyüklüğünü geçmeyecek şekilde olmalı)

XS
SM
MD
LG