Erişilebilirlik

Yüksek Moral ve Sağlıklı Beyin Diyeti


Çikolata yemek, moraliniz bozuk olduğunda kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir ancak bir kase yoğurt ya da bir avuç ceviz, çok daha sağlıklı bir seçim olur.

Terapist Leslie Korn, insan bedenini bir otomobil motoruna benzetiyor ve ”motora doğru yakıtı vermeliyiz. Hepimizin protein, karbonhidrat ve yağlara ihtiyacı var” diyor.

Korn, 40 yıldan uzun süredir psikolojik travma ve depresyon geçiren hastaları tedavi ediyor. Uzman, hastalarının beslenme alışkanlıklarını değiştirip bitter çikolata, tatlı patates, yumurta ve kiraz yemeye başladıklarında depresyon belirtilerinin ve ağrıların azalmasında daha çok başarı elde ettiklerini söylüyor.

Leslie Korn, izlenimlerini bir kitapta toplamış: The Good Mood Kitchen, Yüksek Moral Mutfağı. Kitap, herkesin moralini düzeltecek ve kişiye kendini iyi hissettirecek tarifler ve beslenmeyle ilgili ipuçları içeriyor.

Beyin için yağ

Uzman, birçok diyetin ”düşman” olarak göstermesine rağmen yağların aslında yararlı olduğunu anlatıyor. Beynimiz yağdan oluştuğu için beslenme düzenimizde yağa ihtiyacımız var. Leslie Korn, yağın insan bedeni için önemini şöyle açıklıyor: ”Beynimiz, birbiriyle iletişim içinde olan kimyasallardan oluşuyor. Bu kimyasalların sinir kavşakları üzerinden iletişim kurmaları için yağlarla kaygan hale getirilmeleri gerekiyor. Yağlar, zihinsel odaklanma ve dikkat verme becerimizi arttırıyor ve moralimizi düzeltiyor. Orduda, Omega 3 yağ asitlerinin sadece depresyon ve anksiyete değil, aynı zamanda intiharı önlemede oynadığı role ilişkin çok güzel araştırmalar yapılıyor.”

Yağları kullanılabilir hale getiren sindirim sistemine iyi bakmak, beyin sağlığı için büyük önem taşıyor. Korn'un bu konuda da önerileri var:

”Örneğin karaciğeriniz ve safra keseniz iyi çalışmıyorsa kan dolaşımınız tarafından emilen yağları kullanılabilir hale getiremezsiniz. Bu da beyin işlevlerini desteklenmesinin aksaması demek. Yeşil yapraklı sebzeler, özellikle de acı ve buruk olanlar, yağların sindirilmesine ve beyne gönderilmesine yardımcı oluyor.”

Beyin diyeti

Leslie Korn, yeşil yapraklı sebzelerin beyin diyetinin önemli bir parçası olduğunu savunuyor. Uzman, sebzelerdeki renklerin farklı besinleri temsil ettiğini söylüyor. Turuncu ve sarı yiyecekler bol miktarda A vitamini içeriyor. Yeşil sebzeler sindirim sistemi için çok faydalı. Pancar, patlıcan ve farklı türde çilek, ahududu, böğürtlen gibi mor ve kırmızı sebzelerse antienflamatur yani yangı giderici özelliklere sahip.

Beyne faydalı gıda listesinde ayrıca şu sebze ve meyveler bulunuyor:

Kırmızı gıdalar: Mor lahana, turp, karpuz

Turuncu gıdalar: havuç, tatlı patates, portakal, balkabağı

Sarı gıdalar: limon, muz

Yeşil gıdalar: ”Kale” olarak bilinen kıvırcık, sert lahana

Beyaz gıdalar: sarmısak, soğan, kabuklu yemişler

Her semptom için ayrı gıda

Terapist Leslie Korn’a göre, depresyon tedavisinde ve hastanın moralini yükseltmede probiyotikler de çok önemli. Hatta uzman, yoğurt ve mayalanmış gıdalarda bulunan probiyotikleri ”psikobiyotik” olarak tanımlıyor.

Travma sonrası stres bozukluğu yaşayanlar içinse somon balığı, keten tohumu yağı ve kabuklu yemişler gibi Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan besinler öneriliyor.

Kakao ve çikolatanın beynin zihinsel işlevlerini geliştirmede yararlı olduğu biliniyor.

Kafeinse beyni dopamin salgılaması için uyararak zihinsel odaklanma sağlıyor. Dopamin, beyin sinyallerinin iletimine yardımcı olan bir kimyasal madde.

Kiraz ve papatya, iyi bir uyku için beynin melatonin ve anksiyeteye karşı başka kimyasallar salgılamasına yardımcı oluyor.

Dünyanın dört bir yanından keyif veren gıdalar

Leslie Korn, her ülkenin mutfağının zihinsel sağlığı iyileştiren yemekleri olduğunu söylüyor. Korn, kitabında, Doğu Avrupa'dan tuzlanmış lahana, Kore'den acılı lahana turşusu, Japonya'dansa miso çorbası tariflerine yer vermiş. Muz familyasından plantain adı verilen meyveyse Hint, Meksika, Karayib ve Afrika mutfaklarında oldukça popüler. Kitapta, plantain çorbası tarifini de unutmayan Korn, bu ilginç meyveyle nasıl çorba yaptığını şöyle anlatıyor:

”Plantain, bol miktarda nişasta içeren, hafif tatlımsı büyük bir muz türü. Bu meyveyi limon, tereyağı, soğan, sarmısak ve sebze ya da tavuk suyuyla pişiriyorum. Piştikten sonra hindistancevizi sütü katıp blenderdan geçiriyorum. Üzerine taze kişniş, kıyılmış maydanoz, portakal kabuğu rendesi ve limon suyuyla servis ediyorum.”

Korn kitabında tatlı patates tariflerini de ihmal etmemiş. Korn, tereyağı ve tuz eklenerek fırında pişirilen tatlı patatesin stres atmada etkili olduğunu söylüyor.

Rahatlayın ve güzel yiyeceklerin tadını çıkarın

Leslie Korn, yüksek moral ve gıdaların birbiriyle bağlantılı olduğunu, akıl sağlığını iyileştirmek için sindirim sistemini iyileştirmek gerektiğini vurguluyor. Korn’a göre, stres ve aşırı hareketlilik, gıda sindirimi için salgılanan enzimlerin üretimini yavaşlattığı için duygusal dengeyi kurmak için hazırlanan yemeklerin sakin ve huzurlu bir ortamda, derin nefes alıp vererek ve tadına vararak tüketilmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG