Erişilebilirlik

Yuan'ın Değerinin Yükselmesi Çin'deki Ticaret Sektörünü Etkileyebilir


Yuan'ın Değerinin Yükselmesi Çin'deki Ticaret Sektörünü Etkileyebilir
Yuan'ın Değerinin Yükselmesi Çin'deki Ticaret Sektörünü Etkileyebilir

Ekonomistler, Çin’in para birimi Yuan’ın değerini daha esnek tutma kararının kısa vadede küresel ticareti veya Amerika’nın Çin’le var olan dış ticaret açığını etkilemeyeceği görüşünde. Ancak Çin’in sanayi kentlerinde işçilerin daha yüksek ücret talebi ve yavaş da olsa Yen’in değerinin yükselmesi Çin’deki sanayi ve ticaret sektörünün genel görünümünü değiştirebilir.

Her ne kadar Çin hükümeti parasının değerini dalgalanmaya bırakacağını açıklasa da, şu ana kadar gözle görülür bir değişiklik hissedilmedi. Pekin’in Yuan’ın değerini dolara endekslemekten vazgeçmesinden bu yana para biriminin değeri sadece binde beş oranında yükseldi. Çin hükümeti para biriminde ani değişiklikler yapmak istemiyor, çünkü kur oranındaki yüzde beşlik bir değişim bile üretim maliyetlerinde ve istihdamda ciddi olumsuz etkiler yaratabilir.

Dış İlişkiler Konseyi Çin uzmanı Charles Kupchan, "Hükümet, işsizliğin artmasından ve ihracatın azalmasından kaygı duyuyor." diyor. Kupchan, Yuan’ın gerçek değerinin en az yüzde 40 altında tutulduğunu söylüyor. Çin bu şekilde daha fazla ihracat yapabiliyor.

Kupchan, "Yuan’ın değeri artacaktır, ama bunun etkisi büyük mü olur asıl sorulması gereken soru bu…Yüzde 5 arttı diyelim, bu küresel ticareti temelden etkiler mi? Hayır. Bu, Çin’in para biriminin değerini aşamalı olarak yükseltmesine yeni ayarlar yapmasında dönük bir politik değişiklik mi? Bu soruya cevabım ‘Evet’.

Yeni ayarlamalar daha şimdiden hissediliyor. Ücretlerin artacağını düşünen Çinli üreticiler, fabrikalarını sanayi kentlerinden daha ucuz olan kırsal kesime taşıyor.

Optoelectronics şirketinin yöneticisi, "Fabrikalar kıyılardan iç kesimlere kayıyor. Bu şekilde sadece maliyetler azalmıyor, yeni iç pazarlar da yaratılmış oluyor." diyor.

Son zamanlarda Çin’de görülen işçi grevleri, iPhone için üretim yapan Foxconn fabrikası işçileri arasında artan intihar eylemleri, üreticilerin sanayileşmiş kentlerden kırsal alanlara kayma eğilimini hızlandırıyor.

Gangzhou Kalkınma Bölgesi Genel Müdür Yardımcısı olan Zeng Weilin, "Kalkınma Bölgesi’nin 2009’daki gayrisafi hasılası 5 milyar 12 milyon Yuan (yani 754 milyon dolar). Beş yıl içinde bu rakam dört kat artacak." diyor.

Sosyal bilimler profesörü Yi Xianrong de kısa vadede Çin’de işçi maliyetlerinin hızla artmayacağını söylüyor.

"Bazıları bu kadar uzun süre işçilik maliyetini nasıl bu kadar düşük tutabildiğimizi merak ediyordu ve bu kaynağı 2015’te tüketeceğimizi düşünüyordu. Ben buna katılmıyorum. Çünkü hala kırsal kesimde ucuz işgücü kaynakları çok zengin. Bu işgücü, toplam nüfusun üçte ikisini oluşturuyor." diyor.

Çin ekonomisi G-20 zirvesinde önemli bir gündem maddesiydi. Amerikalı ve Avrupalı yetkililer Yuan’ın değerinin yüksek tutulmasını istiyor, bu şekilde dünya ticaretinin dengeye oturtulacağını söylüyor.

Ancak bazı uzmanlar ucuz insan gücü sayesinde Çin’in dünya ticaretinde dengeleri daha uzun yıllar kendisinden yana tutacağı görüşünde.


XS
SM
MD
LG