Erişilebilirlik

Yuan Son Beş Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı


Çin, ulusal para birimi Yuan’ın değeri bugün son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Çinli yetkililer, hafta sonunda Yuan’ın değerini esnek tutabileceklerini açıklamışlardı.

Yuan’ın değeri Cuma gününe göre binde dört artarak, dolar karşısında 6,8’e ulaştı.

Daha güçlü Yuan’ın bazı malların fiyatlarını yükselteceği beklentisine giren yatırımcılar ham petrol ve bakıra yönelince bu iki ürünün de değerleri arttı.

Amerika’nın Çin Büyükelçisi Jon Hunstman, Yuan’ı güçlendirme kararının, ikili ilişkileri gerginleştiren bir unsuru ortadan kaldırdığını söyledi.

Amerika’nın yanı sıra, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) de Yuan’ın değerini yükseltmesi için Çin’e baskı yapıyordu.

Çin Merkez Bankası Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Yuan’ın değerinin daha esnek tutulacağını açıklamıştı. Ancak, dün, banka yetkilileri, Yuan’ın ‘makul ve dengeli’ bir seviyede tutulacağını bildirdi.

Banka yetkilileri, Bundan sonra, Yuan’ın sadece Dolar’a endekslenmeyeceğini, birkaç farklı kurdan oluşan bir döviz sepetine göre ayarlama yapılacağını açıkladı.

Amerika, Avrupa ve IMF, Yuan’ın değerini kasıtlı olarak düşük tutan Çin’in ihracatta kendisine haksız bir rekabet ortamı yarattığını iddia ediyor.

XS
SM
MD
LG