Erişilebilirlik

YSK Seçim İçin ‘Jeneratör’ İstedi


Türkiye’de 31 Mart günü 40 ilde elektrik kesintisi yaşanmasının ardından seçim günü 7 Haziran’da sıkıntı yaşanma ihtimali tartışılırken; Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Adalet Bakanlığı’ndan jeneratör alımı talep ettiklerini açıkladı. Bu arada 16’sı kadın olan 185 bağımsız adayların meslekleri arasında, resepsiyon memuru, gemi kaynakçısı ve Milli Piyangocu dikkat çekti.

Türkiye’de özellikle 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde yaşanan elektrik kesintisi tartışma yaratmıştı. O dönem, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Espri yapmıyorum arkadaşlar. Trafoya kedi girdi. Kesinti bundan yaşandı ama bu durum ilk kez yaşanmadı. Seçimden önce de yaşanmıştı. Bunu seçime bağlamak yanlış” sözleriyle gündeme oturmuştu. Son olarak geçtiğimiz 31 Mart günü 40 ilde çok yaygın biçimde elektrik kesintisi yaşanması üzerine genel seçimler yine kesinti olup olmayacağı merak konusu oldu.

Seçim günü elektrik kesintisiyle ilgili eleştirileri ise Yüksek Seçim Kurulu da dikkate aldı. YSK Başkanı Güven, basını bilgilendirme toplantısında, elektrik enerjisiyle ilgili şunları dile getirdi:

"Her seçim döneminde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıyla yoğun ilişki içine girip tedbirlerin alınması hususunda gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Her seçim döneminde bu konu gündeme geliyor ancak seçim günleri yaşanan elektrik kesintileri diğer günlerden çok daha az oluyor. Ama ümit edilir ki hiç yaşanmasın. Bu seçim dönemine ilişkin Adalet Bakanı (Kenan İpek) ile görüştük, ilçe seçim kurullarında gerekli tedbirleri aldık. Jeneratör olan adliyelerimizi ilçe seçim kurulunun çalışma yerlerini belirledik. Jeneratör bulunmayan yerlerle ilgili de seçim gününe kadar jeneratör alınabilmesi için gerekli çalışmaları yaptık. Herhangi bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Adalet Bakanı Müsteşarı ile de birkaç saat önce yine görüştüm. Her türlü hazırlığı yapıyorlar."

YSK Başkanı, siyasi partilere de seslendi ve “Hep diyorum, seçimin ve güvenliğin teminatı siyasi partiler. Siyasi partilerimizin mutlaka sandığın başında olmaları gerekir. Siyasi partilerimiz tarafından sandık başına gidilmesi halinde hiçbir sorun olacağını düşünmüyorum” dedi.

2011 yılındaki milletvekili seçimindeki oranına göre yüzde 95'in üzerinde seçmeni temsil eden siyasi parti temsilcilerinin seçimde görev alabileceğini anımsatan Güven, ilçe seçim kurullarında 7 kişiden 4'ünün, sandıklarda görev yapacak 7 kişiden en az 5'inin siyasi parti temsilcileri olduğunu anlattı.

16 kadın bağımsız aday

Güven, ayrıca YSK’ya ulaşan başvurularla ilgili de bilgi verdi ve dün 20 siyasi parti tarafından yasal süre saat 17.00’ye değin aday listesi teslimi yapıldığını açıkladı. Bu 20 parti yanı sıra İlk Parti’nin ise listesini saat 17.22’de getirdiğini belirten Güven, parti yetkililerince trafik kazası yapıldığı bilgisi verildiğini ancak Kurul olarak İlk Parti’den seçime girip giremeyeceğini karara bağlayacaklarını açıkladı. Güven, siyasi partilerin ülke çapında seçime girebilmesi için en az 41 ilde tüm adayları eksiksiz bildirmekle yükümlü olduklarını vurguladı.

Güven’in verdiği bilgilere, 7 Haziran seçimiyle ilgili tablo şöyle:

14 siyasi parti 85, 1 parti 79, 1 parti 77, 1 parti 59, 2 parti 58, 1 parti de 45 seçim çevresinde aday bildirdi.
Bugün itibarıyla yurtiçinde 53 milyon 749 bin 850, yurtdışında ise 2 milyon 867 bin 609 seçmen bulunuyor.
İl seçim kurullarına 165'i erkek, 16'sı kadın 181 kişi bağımsız aday olmak üzere müracaat etti. Bağımsız kadın aday oranı yüzde 9 oldu.
Yurtdışında 54 ülke 112 temsilcilik ve 33 gümrükte seçim yapılacak.
Yurtdışında oy kullanma işlemi 8 Mayıs'ta başlayıp 31 Mayıs'ta sona erecek.

Milli Piyangocu da Eryılmaz da listede

Amerika’nın Sesi’nin incelediği bağımsız aday listesinde ise, mesleklerini belirten adaylar arasında resepsiyonist, Milli Piyangocu, şair, gemi kaynakçısı, gemi makine yağcısı gibi meslekler göze çarptı.

Bu arada CHP’de kontenjandan yeniden Hatay Milletvekili Adayı beklentisine karşı liste dışı bırakılan Refik Eryılmaz, YSK’ya bağımsız aday başvurusunu saat 17.00’den önce yapabildi ve bağımsızlar listesinde Hatay adayı olarak yer aldı.

Kendisi Hak ve Eşitlik Partisi kurucusu olan Emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu da, İstanbul 3. Bölge’de bağımsız aday oldu.

Geçmişte Türkiye kamuoyunda karıştığı dolandırıcılık davası süreciyle tartışılan Memet Fadıl Akgündüz ise, memleketi Siirt’ten bağımsız adaylığını koydu.

AKP’den ayrılan Şükür ve İşbilen de bağımsız

Fethullah Gülen Cemaati ile AKP arasında başlayan çatışma sonrasında iktidar partisinden istifa eden İlhan İşbilen, bu sefer bağımsız aday. İlhan İşbilen, AKP’den seçildiği İzmir 1. Bölge’den başvuru yaptı. Benzer bir şekilde AKP’den ayrılan Hakan Şükür de, İstanbul 3. Bölge’den aday oldu.

Cemaat bağlantısı nedeniyle Emniyet’te görevinden uzaklaştırılan ve haklarında soruşturmalar yürütülen bazı isimlerde bağımsız aday listesinde. İstanbul 1. Bölge’de Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer, İstanbul 2. Bölge’de eski başkomiser Mehmet Akif Üner ile Emniyet müdürleri Yakub Saygılı ve Halil İbrahim Yaylagül, Ankara 1. Bölge’de Nazmi Ardıç ve Ankara 2. Bölge’de ise Yurt Atayün başvuru yaptı.

Şanlıurfa’da Bucak kapışması mı?

Bu arada Şanlıurfa’da Bucak aşireti mensubu Fatih Mehmet Bucak’ın bağımsız adaylığı da YSK listesiyle kesinleşti. 15 ve 16'ncı dönem Şanlıurfa Milletvekilliği yapmış olan Mehmet Celal Bucak'ın oğlu olan bağımsız aday Bucak’ın amcaoğlu Ali Murat Bucak ise CHP’den 1. Sırada aday gösterildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG