Erişilebilirlik

YSK Kararını Eski AKP’liler de Eleştirdi 


Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle ilgili iptal ve seçimin yenilenmesi kararına AKP’nin bazı eski önemli isimlerinden de eleştiriler geldi.

Kararı eleştirenler arasında 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AKP’li eski başbakan Ahmet Davutoğlu ve AKP’li eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da var.

AKP'nin kurucularından 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Twitter mesajında "Anayasa Mahkemesi’nin 2007 yılındaki haksız ‘367 Kararı’ karşısında ne hissettiysem, başka bir yüksek mahkeme olan Yüksek Seçim Kurulu’nun dün aldığı kararı duyunca aynı duyguları yaşadım. Yazık, bir arpa boyu yol alamamışız" ifadesini kullandı.

2007 yılında ne olmuştu?

2007 yılında 11’inci Cumhurbaşkanının seçilmesi sürecinde Meclis’te toplantı yeter sayısı tartışmaları gündeme gelmişti. CHP seçimin ilk turunda toplantı yeter sayısının 184 değil 367 olması gerektiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne şikayette bulunmuş ve seçim mahkemenin kararıyla iptal edilmişti. Meclis’te daha sonra yapılan iki turda da 367’ye ulaşılamayınca Cumhurbaşkanı seçilememişti ve erken seçime gidilmişti.

Davutoğlu: “Karar evrensel hukuka aykırı”

62, 63 ve 64'üncü hükümetlerin başbakanı Ahmet Davutoğlu da Twitter'dan kararı eleştirdi.

Davutoğlu şu mesajları paylaştı:

"Türk siyasi hayatının ve demokrasisinin tüm eksiklerine rağmen en önemli gücü sandığın meşruiyetidir. Ülkemizi en zor zamanlardan, kritik eşiklerden çekip çıkaran milletimizin sandıkta ortaya koyduğu iradesi olmuştur"

"Siyasi geleneğimizin en temel değeri de, son sözün sandıkta tecelli eden millet iradesine ait olmasıdır. Mazereti ve gerekçesi ne olursa olsun 31 Mart seçimleri sonrasında yaşananlar ve YSK’nın iptal kararı bu temel değerlerimizin zedelenmesine yol açmıştır."

"Adil, kurallara uygun seçimler demokrasinin olduğu kadar ortak aidiyet bilincimizin de referans noktasıdır. YSK’nın kararı ise evrensel hukuka ve yerleşmiş teamüllere aykırılıklar barındırmakta, bu bilince zarar vermektedir."

“Siyasi hareketler için en büyük kayıp seçimlerin değil toplumsal vicdanda ahlakî üstünlüğün kaybedilmesidir. Şimdi yapılması gereken; ülkemize yakışan olgunlukla seçim sürecini yürütmek, gerilim ve kutuplaşmadan uzak durarak demokrasimizin daha fazla yıpranmasına engel olmaktır.”

Günay: “Kararın gerekçesi yetersiz”

2007-2013 yılları arasında AKP hükümetinin Kültür ve Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay da kararı eleştiren isimlerden oldu. Günay, Twiter mesajında YSK’nın karar metnini paylaşarak gerekçenin yetersiz olduğunu savundu.

Günay “YSK’nın açıklaması 16 Nisan’daki ‘evet kazandı’ açıklamasına benziyor. Karar var, ama gerekçesi yeterli değil, ikna edici değil, ancak itirazı da mümkün değil. Şimdi bu kararı hukuken yok etmenin tek yolu İmamoğlu’nun seçimi bu kez daha büyük oyla kazanmasıdır” ifadelerini kullandı.

16 Nisan 2017 Anayasa değişikliği referandumunda YSK oyların sayımı başladıktan sonra mühürsüz oyların da kullanılabileceği kararına varmış, YSK Başkanı sayım henüz devam ederken oy ve oran vermeksizin “Evetler kazandı” açıklaması yapmıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG