Erişilebilirlik

YSK Kararına Almanya ve Avusturya’dan Eleştiri


Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul’da 31 Mart yerel seçiminde Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal edip yeniden düzenlenmesi kararı alması Alman siyasetçiler arasında tepkilere neden oldu. Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas kararı eleştirdi ve "Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı tavır ve verdiği karar bizim açımızdan şeffaf değil ve anlaşılmaz" dedi. "İstanbul Belediye Başkanının seçimine sadece Türk seçmenlerin iradesi karar vermeli" diyen Maas, Federal Hükümetin açısından önceliğin, demokratik ilkelere uyulması ve şeffaf seçim koşulları olduğunu açıkladı.

Federal Meclis Başkanvekili, Yeşiller partisinden Claudia Roth, "Seçim Kurulu'nun kararı tepeden yapılan ağır baskının sonucudur. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisi AKP'nin yerel seçimlerden sonra demokratik değişim umut edenlerin hepsine kötü bir ders vermek istediği görülüyor. Karar demokrasiye karşı bir savaş ilanıdır” şeklinde konuştu.

SPD’nin Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid, "Eskiden AKP seçimlerin tekrarı konusunda muhalefetin mızıkçılık yaptığını öne sürerek reddederdi. Şimdi seçimleri sonucu beğenene kadar tekrarlatmak istiyor” dedi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Hür Demokrat Parti (FDP)'nin liste başı adayı olan Nicola Beer Twitter üzerinden paylaştığı mesajında "Erdoğan yenilgiyi kabullenmedi. Böyle bir Türkiye artık AB'nin ortağı olamaz” dedi.

Almanya için Alternatif partisi (AfD)’nin liste başı adayı Jörg Meuthen, Türkiye ile AB arasında süren müzakerelerin derhal kesilmesini talep etti. Meuthen, "YSK’nın aldığı anti-demokratik karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönettiği Türkiye’nin AB’ye ait olmadığını kanıtlıyor. Bu yüzden müzakerelerin ve bu bağlamda verilen mali yardımların kesilmesini istiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da, YSK’nın kararını AB müzakereleriyle ilişkilendirdi. "Demokratik seçimleri kabullenmeyenlerin AB’de yeri yoktur" diyen Kurz, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana hızlı adımlarla AB’den uzaklaştığını öne sürdü ve "Türkiye’de fikir ve basın özgürlüğü sistematik şekilde sınırlanıyor" ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG