Erişilebilirlik

YSK’dan ‘Hayali Seçmen’ Uyarısı


Hayali seçmenlerle ilgili ilk iddia İstanbul’un Adalar ilçesinden geldi. CHP İl Başkanlığı, Adalar'da 500 hayali seçmen tespit ettiklerini açıkladı. Kısa süre sonra Adalar Belediyesi'ne bağlı Sedef Adası'ndaki yazlıklara ‘sahte seçmen taşındığı' öne sürüldü. Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, metruk ve yıkılmış evlerde tek hanede 16-20 seçmen tespit ettiklerini ifade ederek, “Boş gördükleri yerlere seçmen yazmışlar. Bu ahlaki değildir. Gerekli itirazlarımızı İlçe Seçim Kurulu'na yaptık. Olayın takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

CHP’nin gündeme getirdiği bir iddia da Niğde’nin Ulukışla İlçesine ait. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 24 Haziran’dan bu yana ilçede 1700 seçmen arttığına dikkat çekerek, “Tabelasında 5 bin 800 yazılı ilçede seçmen sayısı 5 bin 900’a çıkmış. Burada AKP’li bir belediye başkanı görev yapıyor. Ben bu konuyu Meclis gündemine getirince, belediye başkanı Ulukışla’ya çok büyük bir ilgi olduğundan bahsetti. 1700 seçmen hangi cazibeyle Ulukışla’ya geldi?” diye konuştu.

Bir hayali seçmen iddiası da HDP tarafından da gündeme getirildi. HDP konuyla ilgili önce soru önergesi verdi. Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, soru önergesinin ardından TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Şırnak Uludere’de 2018 genel seçimlerinde 5 bin 201 olan seçmen sayısının kısa sürede 7 bin 163’e çıktığını vurgulayarak,” Küçücük bir ilçede nüfus yüzde 40 artmış. AKP halkın iradesine güvenmiyor. Halkın kendisine oy vermeyeceğini biliyor’” dedi.

Siirt'te de 6 binden fazla seçmenin kaydının silindiğini söyleyen Beştaş, Siirt'te bir dairede 672 seçmenin, başka bir dairede 727, başka bir dairede ise 463 seçmenin kaydının tespit edildiğini söyledi. Beştaş, “Şimdi oylar çalınmıyor, seçmenler çalınıyor, seçmenler yok ediliyor. Bir ilin seçmenleri siliniyor, o ilde olmayan, nereden geldiğini bilmediğimiz listeler var elimizde. 24 Haziran'da 91 bin 20 seçmen varken, şu an ise 90 bin 938 seçmen bulunuyor. İlk görüşte her şey normal görünüyor. Oysa biz ayrıntıyı yakaladık. Siirt'te ölüm olabileceği gibi nakil ve göç de olabilir. İlk görüşte ayrıntıyı tespit ettik. Ne olmuş, daha önce seçmen olup burada on yıllardır evi olan 6 bin 488 seçmenin kaydı silinmiş. Onların haberi var mı? Yok. Her gün yurttaşlar buraya gelip oyumuzu çalabilirler mi diye soruyorlar. Biz de bunlara seçmen kütüklerinin açıklanacağını ve tamir edebileceğini söyledik. Hepsi burada göç etmeyen yurttaşlar" diye konuştu.

Açık adres de veren Beştaş, "Hepsi aynı apartmanda olan bir daire 674 seçmen kaydı, başka bir dairede 727 seçmen kaydı başka bir dairedeyse 463 seçmen kaydı bulunmaktadır" diye konuştu. Beştaş, "Siirt Eruh Taburu'nda 599 seçmen, Siirt Öğretmen Evi'nde ise 200 seçmen kaydı bulunmaktadır" dedi.

İddiaların artması üzerine YSK Başkanı Sadi Güven bir açıklama yaptı. Beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtlarının dondurulacağını açıklayan Güven’in açıklaması şöyle; ”31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi’ne ilişkin bazı bölgelerde seçmen hareketinin olduğu ve bu hareketin muhtarlık seçimlerini etkilemeye yönelik olarak yapıldığı hakkında; basında haberler yer almakta olup, bazı ilçe seçim kurulu başkanlıkları ile siyasi partilerden de Başkanlığımıza bilgiler ulaşmaktadır. 4-17 Ocak 2019 tarihleri arasında muhtarlık bölgesi askı listeleri güncelleştirilmek üzere askıya çıkarılmıştır. Yapılan tahkikat sonucunda beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtları dondurulacak olup, bu durumda olan seçmenler askı süresi içinde gerçek yerleşim yerlerine kayıtlarını aldırmadıkları takdirde önceki yerleşim yerinde de oy kullanamayacaklardır.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG