Erişilebilirlik

YSK Cumhurbaşkanının Tarafsızlığını Onayladı


HDP ve CHP, 7 Haziran seçimleri öncesi meydanlarda muhalefeti eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyarılmasını için Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. HDP’nin başvurusunu değerlendiren kurul, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyarılması talebini oybirliğiyle reddetti.

Türkiye, beş hafta sonra 25. dönem milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek. 7 Haziran seçimleri öncesinde neredeyse parti liderleri kadar meydanlarda görünen bir isim var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sık sık açık hava toplantılarına ya da kapalı salon organizasyonlarına katılarak halktan “400 milletvekili” istiyor.

Cumhurbaşkanı, parti ismi vermediğini söyleyerek tarafsızlığını koruduğunu söylese de muhalefet aynı görüşte değil.

Erdoğan: ‘Milletimiz bunlara cevabı sandıkta verecektir’

Muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı’nın “Milletimiz 7 Haziran seçimlerinde bunlara gereken cevabı sandıkta verecektir” ya da “Terör örgütünün desteklediği malum parti diyanetin kaldırılmasını savunuyor. Bunlar cami duvarına pislemeye başladı” şeklindeki açıklamalarıyla kendilerini hedef aldığını ve üstü kapalı olarak iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ni işaret ettiğini savunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu tavrının sürmesi üzerine salı günü Halkların Demokratik Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Oğuz Oyan ayrı ayrı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Yüksek Seçim Kurulu’na şikayet etti.

HDP: ‘Cumhurbaşkanı, iktidar partisi yöneticisi gibi davranıyor’

HDP, YSK’ya yaptığı başvuruda 10 Mart-04 Mayıs arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı ve konuştuğu programları, o konuşmaların televizyonda yer alma sürelerini detaylı bir şekilde belirterek bunların Anayasa’nın ”seçimlerin genel yönetim ve denetimi” başlıklı 79’uncu maddesine aykırı olduğunu savundu.

Başvuruda “Sayın Cumhurbaşkanı, uzunca bir süredir, Anayasal tarafsızlığına ve tarafsızlık yeminine aykırı olarak iktidar partisi yöneticisi gibi davranmakta, devletin ve dolayısıyla halklarımızın olanaklarını kullanarak açılışlara katılmakta, mitingler düzenlemekte, partimiz ve Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş ile diğer muhalefet ve ana muhalefet partileri ve genel başkanlarının (adlarını ve programlarının içeriğini de anarak) aleyhine açıklamalarda bulunmakta, kutsal dini duyguları istismar edecek biçimde dini semboller kullanmaktadır” dendi.

HDP: ‘Seçimin düzgün yapılması için cumhurbaşkanlığı makamı uyarılmalı’

Erdoğan’ın AKP’yi işaret eden siyasi propaganda yaptığını, 400 vekil için oy istediğini, “gönlümde yatan bir parti var” diyerek uzunca bir süre genel başkanlığını yaptığı iktidar partisi AKP’yi açıkça seçmenlere işaret ettiğini iddia eden HDP, Yüksek Seçim Kurulu’nun, seçimin düzen içinde ve dürüstlük ilkelerine uygun olarak yapılmasının sağlanması amacıyla, Cumhurbaşkanlığı Makamının uyarılmasını istedi.

CHP: 'Erdoğan tarafsız olmayacağını kendisi dile getirdi'

Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’nın 101, 103 ve 104. maddelerini ihlal ettiğini savunan Oyan ise şikayet başvurusunda “Cumhurbaşkanı, tarafsız olmayacağı hususunu defalarca kendisi dile getirmiştir. Cumhurbaşkanının göreve başladığı andan 25. Dönem milletvekili seçimi sürecinin başladığı tarihe kadar, hukuka, siyasi etiğe aykırı tutum ve söylemleri konusunda değerlendirme yapmak kamuoyunun ve ilgili kurumların görev alanına girer. Ancak 10 Mart 2015 tarihinden 25. Dönem milletvekili seçiminin tamamlanacağı tarih-saate kadar görevi ve makamı ne olursa olsun herkesin kurulunuzca alınan kararlara uyması gerekmektedir” dedi.

YSK, HDP’nin başvurusunu reddetti

HDP’nin başvurusunu değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "seçim yasaklarını açıkça ihlal ettiği gerekçesiyle uyarılması" istemiyle yapılan başvuruyu oybirliğiyle reddetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salı günü gerçekleştirdiği Tekirdağ mitingine öğretmenlerin katılımının sağlanması için valilik tarafından gönderilen resmi yazı bugün sosyal medyada yer aldı. Yazıda ‘dersi olmayan‘ öğretmen ve diğer personelin miting alanına taşınması okul servislerinden yararlanılması, servis koyamayan okullardan gelecekler için kaymakamlığın araç sağlayacağı belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG