Erişilebilirlik

YSK Büyükçekmece İtirazını Neden Görüşmüyor?


İstanbul’daki yerel seçimlerin üzerinden iki buçuk hafta geçti. Ancak Yüksek Seçim Kurulu henüz, seçimleri hangi adayın kazandığını ilan etmedi.

Maltepe’de yeniden oy sayımının bitmesinin ardından yeniden gözlerin üzerine çevrildiği YSK, AKP’nin Büyükçekmece seçim sonuçlarına dair yaptığı itiraz başvurusunu bugüne kadar ki teamüllerin dışına çıkarak aradan bir hafta geçmesine rağmen karara bağlamadı.

31 Mart Seçimleri’nde Büyükçekmece’de CHP’nin 4182 oy gerisine kalan AKP, bu ilçedeki seçimleri “hayali seçmenlerin oy kullandığı usülsüz, ve şaibeli seçim” olarak tanımlıyor. Büyükçekmece’nin de içinde yer aldığı İstanbul 3. Bölge’den milletvekili seçilen CHP’nin TBBM Grup Başkanı Engin Altay, iktidar sözcülerinin iddialarının mesnetsiz ve hayal ürünü olduğunu savunuyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Altay, “Bu iddialara kaynak olarak 18 Ocak’ta Büyükçekmece Nüfus Müdürlüğü’nde tutuklanan bir kişi gösteriliyor. Tutuklama olduğunda ilk itirazı yapan parti CHP. Sonra Ak Parti de yaptı kabul etmek lazım. Sonra 760 seçmenin kaydı durduruldu. 172 bin seçmen görülüyor iken 174 661’e çıktı. Son genel seçimlerle arasında artış 2 bin. En az artış gösteren ilçelerden biri Büyükçekmece. Bu sahte seçmen iddiası çürüdü. Seçsis ve e devlet var. Sahte vatandaş üretmeden sahte seçmen üretemezsiniz Büyükçekmece Nüfus Müdürü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın akrabası. Evinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İGDAŞ’ın genel müdürü Ali İhsan Sılkım eşi ve oğluyla birlikte seçmen olarak görülüyor. Belki Büyükçekmece’ye hiç gelememiş olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal’ın şoförü, sekreteri yakın çalışma arkadaşı 22 kişi seçmen yazılmışlar” dedi.

Altay: “Büyükçekmece Başsavcısı benimle görüşmeye tenezzül etmedi”

18 Ocak’taki tutuklamanın ardından sönümlenen soruşturmanın seçimler sonrası birden hızlandığını belirten CHP Grup Başkan Vekili, seçmenlerin taciz edildiğini ve Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcısı’nın kendisiyle görüşmeyi reddettiğini söyledi.

Altay: 'Büyükçekmece Başsavcısı Benimle Görüşmeye Tenezzül Etmedi'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:29 0:00

Altay, “Büyükçekmece’de her evin kapısı çalındı. Akıllarınca seçmen sorgulaması yapıldı. Bu listeler askıdayken yapılacak işlerdi. Taciz ettiler. Beyan dışı tutanak imzalatmaya çalıştılar. Beş defa gidilen ev biliyoruz. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcısı tüm bu çalışmaları Mevlüt Uysal ile birlikte yaparken ben CHP’nin grup başkan vekili olarak randevu istediğimde kendisi benimle görüşmeye tenezzül etmedi. Bu usulsüz yaptıkları işle ilgili mahcubiyetin yansıması diye düşünüyorum ister istemez” dedi.

Engin Altay: “Bırakın normal delili, sahte delil bile yok ellerinde”

Seçmen listeleri iki kez askıya çıktığını ve bu saatten sonra itirazların hukuki zemini olmadığını savunan CHP Grup Başkan Vekili’ne göre, Büyükçekmece’deki seçimler gerekçe gösterilerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilerek yeni bir seçim olması mümkün değil.

“Bunu düşünmek konuşmak istemiyoruz. Hiçbir yetkili bir değerlendirme yapmadık. Olağanüstü itiraz sunacak normal bir delili bırakın sahte bir delil bile yok ellerinde. YSK’nın iktidarın basınç ve baskısı altında çalıştığını görüyoruz ama pes dedirtecek kararın altına imza atmayacağına inanmak istiyoruz.

Zaman zaman basına sufle ettikleri basına bir şey var. Terör örgütleri seçime müdahale etti deniyor ki bu da çok ham, boş ve uçuk bir hayal olur. Eğer öyleyse 24 Haziran 2018’de aynı insanlar görev yaptı o zaman o seçimleri yenileyerek işe başlamak daha doğru olur.”

Seçim tescil edilmeli mi?

Seçim Tescil Edilmeli mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Büyükçekmeceli seçmenler de neredeyse ikiye ayrılmış durumda.

35 yıldır bu ilçede yaşayan Murat Darlas, seçim sonuçlarının daha fazla uzatılmadan ilan edilmesini isteyenlerden.

Darlas, “Şaibe olduğunu düşünmüyorum. E-devletten herkes yerini yurdunu gördü. Burada mükerrer oy olmadığını herkes kabul ediyor. Mükerrer olmadığına göre sahtecilik de yok demektir. Benim evime beş kere polis geldi. Belediyede işlerim var ama yürümüyor. Neden? Çünkü kimse yok. Herkes seçim geçim derdinde” diyor.

33 yıldır Büyükçekmece’de yaşayan esnaf Gürsel Azman da sahte seçmen iddialarının gerçeği yansıtmadığı görüşünde.

“Bu yapılan bir tezgahtı ama tutmadı. Bunlar yalan dolan. Hakkıyla kazanmıştır. Başkan adam gibi adam. Ekonomi bozuk olduğu için bu oldu. Herkes bitti. Ekonomiye yönelin. Esnafımız çiftçimiz battı biz de battı.”

Seçimin iptalini isteyenler de var

Ancak seçimlerinin iptalini ve sonrasında yenilenmesini isteyenler de yok değil. 20 yıldır Büyükçekmece’de oturan Hakan Yücel’e göre, Büyükçekmece’de şaibe olduğu kesin.

“Ben bizim mahallede bizzat gördüm. Geldiler baktılar. Bizim mahallede bazı inşaatlarda, konteynırlarda orada seçmen tespit ettiler. YSK bunu iptal etmeli. Kim seçilirse saygı duymamız lazım. Ama halkın iradesi olmazsa bunu kabul etmiyoruz. Bir takım bir şeyler olduğuna inanıyor. Yalova ve Ağrı daha önce iptal edilmişti burası da iptal edilmeli”

Emekli Ali Gözeten de Yücel ile aynı görüşte.

“Ben iptalini istiyorum. Bugüne kadar seçim iptal olsun. Tekrar seçim olsun. Polis her zaman başımızın tacı. Polis vazifesini yapıyor.”

Büyükçekmece’de 174 bin 661 seçmen var.

Seçmenlerin yüzde 88,4’ü 31 Mart’ta sandığa gitti. CHP’nin adayı Hasan Akgün oyların yüzde 50,34’ünü alırken Kadir Topbaş’ın istifasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Mevlüt Uysal ise yüzde 47,45 oy oranına ulaşabildi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG