Erişilebilirlik

YSK AKP’nin Seçmen Araştırması Talebini Kabul Etti


Yüksek Seçim Kurulu YSK, AKP'nin seçmen araştırması talebini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi konusunda AKP’nin 41 bin 132 seçmene ilişkin araştırma talebini uygun gördü. YSK, KHK'lıların oy kullanamayacağı yönündeki AKP'nin itirazınıysa reddetti.

YSK şimdi 39 ilçe seçim kurulunda seçmen kütükleriyle ilgili sıkıntı olup olmadığı konusunda nihai karar verilmesini isteyecek ve ilçeden gelecek kararları dikkate alarak İstanbul seçimine ilişkin nihai noktayı koyacak.

Sadi Güven başkanlığında toplanan YSK, AKP ve MHP’nin İstanbul seçimine ilişkin itiraz başvurularını görüştü.

YSK önce kamuoyunda tartışma konusu olan KHK ile ihraç edilenlerin seçmen olmayacağına ilişkin AKP’nin itirazını değerlendirdi.

YSK daha önce HDP’den belediye başkanı seçilmiş KHK’lı isimlere mazbata verilmemesi ve onların yerine ikinci sırada oldukları gerekçesiyle AKP’li adayların belediye başkanları olmasına hükmetmişti. Dolayısıyla KHK’lıların bir anlamda “seçilme” hakkının olmadığı yönünde karara imza atmıştı.

YSK Salı günkü toplantısında ise belediye başkanı olunmasını kamu görevi ifa edilmesi olduğu gerekçesiyle uygun görmezken, seçme hakkını ise anayasal vatandaşlık hakkı olarak yorumladı.

YSK KHK’lıların AKP’nin itirazının aksine seçmen olarak oy kullanma hakkına sahip olduklarına karar verdi.

İstanbul seçimi araştırma sonucunu bekleyecek

YSK, AKP’nin seçmen kütüklerinde 41 bin 132 kişiyle ilgili seçmen olma hakkı durumlarına ilişkin iddiasını ise araştırma kararı aldı. YSK bu kararıyla 31 Mart’tan bugüne kesinleşmesi tartışma konusu olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için beklemeye devam edileceğine hükmetti.

YSK şimdi ilçe seçim kurullarından bu seçmenlerle ilgili nihai görüş alacak ve ondan sonra kendisi İstanbul seçimini noktalayacak kararını açıklayacak. AKP’nin itirazda bulunduğu söz konusu seçmen grubu ise şöyle sıralanıyor:

-2308 oy kullanan kısıtlı seçmen

-1229 oy kullanan ölü seçmen

-10 bin 290 hem cezaevi hem de başka seçmen listesinde bulunan kayıtlı seçmen

-5 bin 287 İstanbul seçmen listesinde kayıtlı hükümlü seçmen

-236 İstanbul’da yerleşim yeri adresi cezaevi olan seçmen

- 21 bin 782 zihinsel engeli bulunan seçmen

İçişleri Bakanı Soylu: 'Son söz YSK'nın'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM'deki 23 Nisan resepsiyonu sırasında VOA Türkçe muhabirinin YSK'nın kararıyla ilgili sorusunu yanıtlarken, bu süreçte son kararı YSK'nin vereceğine dikkati çekerek, "Seçimi YSK yönetiyor" dedi.

CHP: "YSK nihayetinde reddedecek"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ysa resepsiyonda yaptığı açıklamada, YSK'nın KHK'lılarla ilgili aldığı kararı olumlu ve doğru bulduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de YSK kararına ilişkin aralarında VOA Türkçe’nin de olduğu küçük bir gruba yaptığı değerlendirmede,“YSK nihayetinde seçim yenilenmesi talebini reddedecek ancak bugünkü bu araştırma kararı sadece süreci birkaç gün daha uzatıyor. Seçmen kütükleri asıldığında AKP’nin bu seçmenlere ilişkin itirazları yoktu. Şimdi bu seçmenlere ilişkin ilçe seçim kurullarından sıkıntılı yanıtlar geleceğini zannetmiyoruz. Süreç uzatılmamalıydı” dedi.

Erkek, KHK’lıların seçme hakkı olduğu yönündeki kararı CHP olarak olumlu bulduklarını, mecliste milletvekili olarak görev yapan KHK’lı isimler olduğunu da anımsattı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG