Erişilebilirlik

YSK 24 Haziran İçin İlk Kararlara İmza Attı


Yüksek Seçim Kurulu, 24 Haziran Pazar günü gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Genel Seçimler için ilk kararlarını Resmi Gazete aracılığıyla ilan etti.

Resmi Gazete’nin bugün geç saatlerde yayımlanan mükerrer sayısıyla YSK’nın 24 Haziran’daki seçimler için ilk kararları ortaya çıktı. YSK, yayımladığı 262 sayılı kararı uyarınca milletvekili veya Cumhurbaşkanı adayı olabilmek için kamu görevinden istifa edilmesi için son tarihi, 26 Nisan Perşembe günü saat 17.00 olarak ilan etti. Dolayısıyla adaylık için istifa kararı açısından kamu görevlilerine sadece 5 günlük süre tanındı. Bu durum da iki aylık seçim takvimindeki ilk hızlandırılmış süreç ve dolayısıyla sıkıntı olarak yorumlandı.

YSK, yayımladığı 263 sayılı kararında ise, 24 Haziran’da yapılacak erken genel seçimler için illerden kaç milletvekili çıkacağını belirledi. YSK, illere göre milletvekili sayısını 31 Aralık 2017 tarihli nüfus bilgileri ışığında yeniden tespit ettiğini ilan etti. Bu karara göre; İstanbul 98, Ankara 36, İzmir 28 milletvekiliyle 24 Haziran sonrasında TBMM’de temsil edilecek. İstanbul ve Eskişehir’in çıkaracağı vekil sayısı nüfuslarındaki artış nedeniyle artarken; Bayburt ve Ağrı’nın vekil sayıları 1’er sandalye düşürüldü.

YSK’ya “Güven Ver” çağrısı yinelendi

Öte yandan Türkiye’de seçim süreçlerini yakından izleyen sivil toplum örgütlerinden Oy ve Ötesi Derneği, YSK Başkanı Sadi Güven ile YSK Üyesi İlhan Hanağası ile dün bizzat görüştüklerini kamuoyuna duyurdu. Oy ve Ötesi Derneği’nden bugün yapılan yazılı açıklamada, YSK’ya yazılı sundukları önerileri konusunda sosyal medyada yaptıkları “Güven Ver” çağrısını ve gerekçelerini ilgililere aktardıklarını bildirdi.

Oy ve Ötesi’nin açıklamasında, kamuoyuna tüm yasal düzenlemelerin takipçisi olma çağrısı da yapılarak, YSK Başkanlığı’nda gerçekleşen görüşmeye ilişkin şu bilgiler aktarıldı:

“Kamuoyunda mühürsüz oy pusulaları ve zarflar bakımından oluşan hassasiyeti göz önünde bulundurarak, görüşmemiz esnasında bu konuya özellikle değindik. YSK Başkanı Sayın Sadi Güven, seçim günü öncesinde YSK tarafından sandık kurulu başkan ve üyelerine eğitimler verildiğini ve seçim gününde de pek çok bilgilendirme ve hatırlatma yapıldığını belirtmiştir. Tüm bu eğitim ve bilgilendirmelere rağmen zarfları ve oy pusulalarını mühürlemeyen sandık kurulu başkan ve/veya üyelerine kanunun öngördüğünü cezai yaptırımların uygulanacağını açıkça ifade etmiştir. Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki pusula ve zarfların mühürlenmesi kanunen halen zorunludur. Mevcut durumda, tüm yeni düzenlemelere ilişkin uygulama usul ve esaslarını da içerecek YSK Genelgesi’nin seçim takvimi içerisinde hazırlanacağı belirtilmiştir.”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG