Erişilebilirlik

YPG: ‘Şam’la Görüşmelerin Gelecek Günlerde Başlamasını Bekliyoruz’


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin dün Moskova’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la düzenlediği basın toplantısında “Şam’la Kürtler arasında diyalogu teşvik ediyoruz” açıklamasında bulunmuştu. Türkiye’nin PKK’nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG’den de “Görüşmelerin önümüzdeki günlerde başlamasını bekliyoruz” mesajı geldi.

Reuters haber ajansının özel haberine göre, YPG komutanı Sipan Hemo Şam yönetiminin tavrının olumlu olduğunu söyledi.

Suriye’de rejim ve Kürtler arasında diyalog çabaları ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den asker çekme kararının ardından başlamıştı. YPG komutanı Sipan Hemo “Müzakere yürütme girişimleri var. Suriye hükümetinin tavrı olumluydu. Önümüzdeki günlerde görüşmelerin başlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Reuters haber ajansına temsilcileri tarafından gönderilen ses kaydında Hemo, Amerika’nın çekilme kararının acele alındığını ve IŞİD’le mücadelenin hala devam ettiği gerekçesiyle de bunun gerçekleşemeyeceğini savundu.

Suriyeli Kürt liderler, kendilerine destek veren ABD’nin çekilme kararının ardından Suriye’nin kuzeyindeki özerk yapıyı koruyabilme umuduyla, Esat rejimiyle görüşmelerde Rusya’nın arabulucu olmasını istemişlerdi.

YPG komutanı Hemo, ABD’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey’nin hem kendisiyle hem de diğer yetkililerle Türkiye’nin tatmin edilmesi ve Suriye’nin kuzeyinin de korunması konusunu görüştüğünü söyledi.

Omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni Amerika’nın silahlandırması NATO müttefiki Türkiye’nin tepkisine yol açmıştı. Ankara Suriyeli Kürt savaşçıları terör örgütü PKK’nın bir uzantısı olarak görüyor.

Suriye’nin kuzey ve doğusunun çoğunda denetimi elinde bulunduran YPG Esat rejiminin önemli müttefiki Rusya ile yapılan görüşmelerde yol haritası sunmuştu.

Hemo, rejimle o zamandan bu yana doğrudan görüşme olmadığını ancak Kürt ve diğer azınlık haklarının korunmasını ve özerk bir yapıyı öngören teklifin Şam’a ulaştığını söyledi.

Kürt güçler ve rejim iç savaş sırasında bugüne kadar çoğu zaman çatışmadan kaçındı. Suriye’nin tamamında denetimi yeniden sağlayacağını belirten Esat federal bir Suriye’de Kürtler’in özerk yapı istediği formüle uzun süre karşı çıkmıştı. İki taraf arasında kısa süren görüşmeler bir sonuca ulaşmamıştı.

“ABD’nin çekilme planının kısa vadede uygulanması imkansız”

Washington’dan gelen karmaşık sinyaller Trump’ın geçen ay açıkladığı Suriye’den çekilme kararı konusunda belirsizlik yaratmıştı.

YPG komutanı Hemo, “ABD’nin çekilme planının uygulanması kısa vadede mümkün değil.

Hemo, “DAEŞ’in ölümü yakın. Çok sayıda uyuyan hücre var. Bu bölgede DAEŞ’le savaş uzun sürecek” dedi.

YPG komutanı Suriye’nin kuzeydoğusunda kurulacak bir güvenli bölgenin de BM gözetimi altında olması gerektiğini söyledi. Güvenli bölge konusuna olumlu baktığını söyleyen Suriye Demokratik Güçleri Türkiye’nin bu bölge dışında tutulması gerektiğini savunmuştu.

Hemo, “Komşu olarak ilişkilerimiz iyi olsun istiyoruz ama Türk devleti bunu kabul etmiyor. Türkiye bölgemize saldırırsa biz de uygun şekilde karşılık veririz” dedi.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG