Erişilebilirlik

YouTube Creative Video Competition Gets 23,000 Entries


YouTube Creative Video Competition Gets 23,000 Entries
YouTube Creative Video Competition Gets 23,000 Entries

Yazıyı okuyun ve dinleyin. Sonra Alıştırmalar bölümündeki bağlantıları tıklayarak soruları cevaplayın


(Ses dosyasini indirmek için bu link'i sag tiklayip, menüden Kaydet maddesini seçiniz: MP3'ü indirmek için)

The video sharing website, YouTube, was created in 2005 and became an overnight success. Google bought YouTube for more than $1,600,000,000 the following year. In May, YouTube announced that two billion videos were watched each day.

In June, the Guggenheim Museum in New York City announced it would hold a competition among YouTube videos. Now, the judges have chosen the top 125 videos. Mario Ritter has more.

The Guggenheim and YouTube launched the competition called “YouTube Play. A Biennial of Creative Video.” The information technology companies HP and Intel are supporting the event. 23,000 videos entered the competition. They represented 91 countries and every possible style of movie making.

YouTube Creative Video Competition Gets 23,000 Entries
YouTube Creative Video Competition Gets 23,000 Entries

The rules of the competition were few. Video makers had to be eighteen years or older. They could enter only one video. It had to be no more than ten minutes long. Any language, subject, sound, and style were considered.

Eleven people are judging the videos. They include artists, musicians, and filmmakers. Laurie Anderson is all three. She says all her art starts with a story, so she looks for a story as she judges the videos.

Other judges include the filmmaker Darren Aronofsky, the band Animal Collective, and artist and filmmaker, Shirin Neshat.

New Jersey artist Dahlia Elsayed’s video is one of the finalists. She used the camera in her computer to record herself describing her daily food desires for one month. The video is simple, short, and interesting.

A frightening, but beautiful video came from Chile. The video by Niles Atallah, Joaquin Cocina Varas, and Cristobal Leon is called “Luis.” It is an animated ghostly story of a tense, angry boy. It is very dark, but impossible to stop watching.

“Mars to Jupiter” is a video from Canada by Sterling Pache. It is about a survivor of the 1994 genocide in Rwanda. The video explores how her past still haunts her.

Other chosen videos are from France, Spain, Taiwan, Australia, and Israel. Almost thirty countries are represented. You can see them if you link to YouTube Play from our website at voaspecialenglish.com.

People can also see the 125 videos at the Guggenheim museums in New York; Bilbao, Spain; Berlin, Germany; and Venice, Italy.

On October 21, the YouTube Play judges will announce the final twenty winning videos at a special event at the Guggenheim in New York. The videos will be on view there until October 24.

-------------------------------

1. Vocabulary Skills:

Click on this exercise to improve your English vocabulary! Open

2. Main Idea:

Improve your English comprehension skills with this activity! Open

3. Facts:

Improve your English by learning the facts! Open

4. Listening Skills:

Click here to improve your English language listening skills! Open

5. Expand Your English Skills:

Expand your English language skills with this activity! Open

YouTube Yarışmasına 23 Bin Video Katıldı

2005 yılında kurulan video paylaşım sitesi YouTube, çok kısa sürede büyük başarı elde etti. Google, bir yıl sonra YouTube’u bir milyar 600 milyon dolara satın aldı. Geçtiğimiz Mayıs ayındaysa YouTube, sitede her gün 2 milyar video izlendiğini açıkladı.

Geçen yıl Haziran ayındaysa New York’taki Guggenheim Müzesi, YouTube’da yayınlanan videolar arasında bir yarışma açtı. Jüri üyeleri, çok sayıda video arasından en iyi 125 videoyu belirledi.

Guggenheim Müzesi ve YouTube’un ortaklaşa düzenlediği yarışmanın adı, ”YouTube Play: A Biennial of Creative Video” ”YouTube’da Yaratıcı Video Bienali.” Bilgi teknolojisi devleri Hewlett Packard ve Intel, 91 ülkeden 23 bin videonun katıldığı yarışmaya destek veren şirketler arasında.

Video görüntülerini çekenlerin 18 yaş ve üzerinde olması, sadece bir videoyla katılması ve videonun 10 dakikanın üzerinde olmaması dışında kuralın olmadığı yarışmaya herhangi bir dil, konu ve video stiliyle katılmak mümkündü.

11 kişiden oluşan jüri üyeleri sanatçılar, müzisyenler ve film yapımcılarından oluşuyor. Jüri üyesi Laurie Anderson, yarattığı tüm sanat eserlerinin bir öyküyle başladığını, bu nedenle değerlendirmesini yaparken video görüntülerinin ardında öykü aradığını söylüyor.

Jüri üyeleri arasında film yönetmeni Darren Aranofsky, müzik grubu Animal Collective ve sanatçı ve film yapımcısı Şirin Nesrat da var.

New Jersey’den katılan sanatçı Dahlia Elsayed’in videosu, finale kalan 125 video arasında. Elsayed, bilgisayarındaki kamerayı kullanarak, bir ay boyunca her gün canının çektiği yemekleri anlattığı videolar çekmiş. Sonuç yalın, kısa ve ilgi çekici.

Şili’dense ürkütücü ancak çok güzel çekilmiş bir video yarışmaya katılıyor. Niles Atallah, Joaquin Cocina Varas ve Cristocal Leon tarafından hazırlanan ve animasyon olan videonun adı, ”Luis.” Video, öfkeli ve gergin bir erkek çocuğunun hayalet hikayesini konu alıyor. Görüntüler son derece iç karartıcı, ancak insan izlemekten kendini alamıyor.

Kanadalı Sterling Pache’yse ”Mars’tan Jupiter’e” adlı videoyla yarışmaya katılmış. 1994 yılında Ruanda’daki katliamdan kurtulan bir kadını konu alan videoda, geçmişin kadının peşini hala bırakmaması anlatılıyor.

30 ülkenin temsil edildiği finaldeki bazı videolar Fransa, İspanya, Tayvan, Avustralya ve İsrail’den gönderilmiş. Videoları voaspecialenglish.com sitesinden siz de izleyebilirsiniz.

Finalist 125 video ayrıca Amerika’da New York, İspanya’da Bilbao, Almanya’da Berlin ve İtalya’da Venedik’teki Guggenheim Müzeleri’nde gösteriliyor.

Jüri üyeleri 21 Ekim’de New York’taki Guggenheim Müzesi’nde düzenlenecek bir etkinlikte finale kalan 20 videoyu açıklayacak. Videolar müzede 24 Ekim’e kadar gösterilecek.

XS
SM
MD
LG