Erişilebilirlik

Yolcular Amerikan Havaalanlarındaki Aramalara Tepkili


Yolcular Amerikan Havaalanlarındaki Aramalara Tepkili
Yolcular Amerikan Havaalanlarındaki Aramalara Tepkili

Özellikle elle yapılan aramalardan rahatsız olan en az 2 bin yolcu şikayette bulundu

Amerika’da Noel dönemi ülke içi ve dışına seyahatlerin çok arttığı bir dönemdir. Son haftalarda havaalanlarında uygulanmaya başlayan yeni güvenlik önlemleri eleştirilere hedef oluyor. Birçok kişi özellikle arama tekniklerinin “kabul edilemez” olduğunu savunuyor.

Havaalanlarında alınan yeni güvenlik önlemlerini bazı yolcular aşırı buluyor. Vücut tarama cihazından geçen yolcular, durumdan ne kadar rahatsız olduklarını gizlemiyor. Bir yocu şunları söylüyor: "Genelde bu kadar sıkı önlem alınmasına karşıyım. Bize ne söylenirse söylensin, teknolojinin de sınırlarını aşacak kişiler olduğu bir gerçek."

Yolcular vücut tarama cihazından geçmeyi reddederlerse, güvenlik görevlileri tarafından üzerleri aranıyor. USA Today gazetesiyle Gallup Araştırma Kuruluşu’nun yaptığı bir ankete göre, yolcuların çoğu, elle aramadan da rahatsız. Bir kadın yolcu şöyle konuşuyor: "Bir sürü insanın önünde böyle bir muameleye maruz kalmak utanç verici."

Elle yapılan aramalarda kadın görevliler kadın yolcuları, erkek görevliler de erkek yolcuları yokluyor. Birçok kişi bazı güvenlik görevlilerinin çok ileri gittiğini öne sürüyor.

Bir başka kadın yolcu da deneyimini şöyle özetliyor: "Bu kadarı fazla. Güvenlik görevlisi her yerime dokundu. Böyle bir aramayı kabul etmek mümkün değil."

Ulaşım Güvenlik Dairesi yetkilileri 1 Kasım’dan bugüne kadar havaalanlarında 35 milyon yolcudan sadece yüzde üçünün elle arandığını söylüyor. Daire bugüne kadar aramalarla ilgili olarak iki bin şikayet almış. Kamuoyu araştırmalarına göre, buna rağmen uçak yolcularının üçte ikisi, terörist saldırıları önlemek için sıkı güvenlik önlemleri ve aramaların gerekli olduğuna inanıyor.Bir yolcu şöyle konuşuyor: "11 Eylül 2001’deki terrorist saldırılar sırasında askerdim, o günleri çok iyi hatırlıyorum, bütün bunların amacı halkın güvenliğini sağlamak, herkesin daha güvenli bir ortamda yaşamasına imkan vermek."

Federal yetkililer, Amerikan hedeflerine yapılması planlanan birkaç saldırı girişiminin ortaya çıkması üzerine güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı.

Ulaşım Güvenlik Dairesi Başkanı John Pistole, bir yandan güvenliği sağlarken, bir yandan da yolcuların mahremiyetini korumaya çalıştıklarını söylüyor: "Terörist tehditlerin ne kadar gerçek olduğunu biliyoruz, bu yüzden vücut tarama cihazları kullanmanın yanında zaman zaman elle arama yapmak zorunda kalıyoruz. El Kaide ve yandaşlarının Amerika’ya ve Amerikalılar’a zarar vermek istediğinden, yolcu veya kargo uçağı düşürmeyi veya yolculara zarar vermeyi planladığından hiç kuşkumuz yok."

Bazı gruplar, uçak yolcularından vücut tarama cihazlarına karşı çıkarak elle aranmayı tercih etmelerini istiyor. Ancak her yolcunun elle aranması çok zaman alan bir iş, bu da uçak seferlerinin aksamasına yolaçabilir.

Şikayetler dikkate alınarak yeni güvenlik önlemleri gözden geçirilecek. Ancak vücut tarama cihazlarının gözden çıkarılması sözkonusu değil. Amerika’daki havaalanlarına gelecek yıl sonuna kadar en az 450 cihaz daha yerleştirilmesi planlanıyor.

XS
SM
MD
LG