Erişilebilirlik

‘Yol Haritasını Onaylamış Bulunuyoruz’


Washington’da Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmede Menbiç konusunda bir yol haritasının onaylandığını söyledi.

Çavuşoğlu Amerika’yla ilişkilerde "topu taca atma" döneminin bitmesi gerektiğini de kaydetti.

Çavuşoğlu görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Artık ABD’yle ilişkilerimizde bize göre topu taça atma dönemi bitmesi lazım. Topu taça atma sürecinin bitmesi gereken konulardan biri de Suriye’deki konular. Bu toplantının esas amacı da Suriye konusundaki çalışmalarımızı değerlendirmek ve bugün bir yol haritasını onaylamaktı. Uzun zamandır iki taraftan ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla çalışmalarını sürdüren Suriye konulu ortak çalışma grubunun tavsiyelerini temel alan bir yol haritasını onaylamış bulunuyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı, “Yol haritasının amacı Münbiç’in tüm terör oluşumlarından temizlenip güvenlik ve istikrarın kalıcı şekilde sağlanmasıdır.İlk aşamada PYD, YPG’nin Münbiç’ten çıkarılması, aynı zamanda PKK da diyebilirsiniz, çıkarılması için uygulanacak müşterek planın parametreleri belirlenecek. Yani bir ön hazırlık çalışması yapılacak. Bilahare PYD, YPG, PKK’nın yerel yapılardan çıkarılmasına yönelik planlama tamamlanacaktır ve bu bağlamda Türkiye’yle ABD Münbiç’te yerel güvenlik ve yönetim yapılarının oluşturulmasında işbirliği yapacaktır” dedi.

Çavuşoğlu, “Üçüncü aşamadaysa Türk-ABD ortak askeri devriyeleri güvenliği ve istikrarı sağlayacaklardır, bütün YPG oluşumlarının Münbiç’ten çıkarılması çalışmaları da tamamlanacaktır. Durum normalleştikten sora Fırat Kalkanı ve Afrin harekatından sonra olduğu gibi başta Türkiye’de yaşayan Suriyeliler olmak üzere burayı YPG PKK’nın baskısıyla terketmek zorunda kalanların da kendi şehirlerine, Münbiç’e dönmesi sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı, Menbiç için uygulanan yol haritasının Suriye’nin diğer bölgelerinde de uygulanacağını söyledi.

Çavuşoğlu, onaylanan yol haritasının şimdi uygulamaya konması için somut adımlar atılmasının önemini vurguladı. "Esasen bu yol haritası uygulandığı takdirde ABD'yle ilişkilerimizi bozan unsurlardan bir tanesinden kurtulmaya başlayacağız" diyen Çavuşoğlu, şu anda ilişkilerde bir güven bunalımının yaşandığını ancak bunun sorumlusunun Türkiye değil, "ABD'nin (Suriye konusunda) geçmişte verdiği sözleri tutmaması ve terör örgütüne ciddi destek vermesi olduğunu" söyledi.

Çavuşoğlu, yol haritasının hayata geçirilmesi takvimine ilişkin, "net bir gün var ama bu sahada atılacak adımlara bağlı. 6 aydan az bir süreden bahsediyoruz" mesajı verdi.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alma planları ve ABD'den Türkiye'ye F-35 satışını engelleme girişimlerinin de görüşmede gündeme geldiğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, Kongre'den bu konularda Türkiye'ye yöneltilen tehdit söylemlerini kabul edemeyeceklerini ve bunları yapıcı bulmadıklarını Pompeo'ya aktardığını kaydetti.

Çavuşoğlu, S-400 konusunda, bir ülkenin başka bir ülkeye, "sen üçüncü ülkede alırsan ben de sana yaptırım uygularım" demesinin müttefikliğe aykırı olduğunu belirtti. Türkiye'nin ABD'den Patriot da almak istediğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Hem vermeyeceksin, hem başka ülkeden de almana izin vermem diyeceksin, bu olmaz. Türkiye bağımsız ülkedir, kendi kararlarını verir" diye konuştu

Çavuşoğlu, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimine ilişkin anlaşmanın iptali yönünde şu anda olumsuz bir durumun olmadığını da kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, şimdi Türk-Amerikan ilişkilerinde pozitif gündem oluşturarak güveni yeniden tesis etmeleri gerektiğini vurguladı.

Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade sürecinin de görüşmede konuşulduğunu belirten Çavuşoğlu, Pompeo'nun FBI'ın "FETÖ" konusunda ülkede ciddi soruşturmaları olduğunu söylediğini, "sizden gelen ve gelecek her şeyi biz ciddiye alacağız" dediğini aktardı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu görüşmede ayrıca Amerika’nın demir ve alüminyuma getirdiği gümrük vergilerinin de değerlendirildiğini söyledi.

Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesi 1 saat sürdü.

Görüşmeden sonra yapılan ortak açıklamada da, iki bakanın Menbiç dahil Suriye konusunda bir yol haritası üzerinde anlaştığı belirtildi.

İki ülkenin dışişleri bakanlıkları tarafından yayınlanan açıklamada, iki bakanın "Türkiye ve ABD’nin karşılıklı kaygılarını müttefik ortaklık ruhu içinde ele alma yönündeki taahhütlerinin sürdüğünü teyit ettiği" kaydedildi.

Ortak açıklamada şunlar belirtildi:

"İki Bakan, Suriye konulu Ortak Çalışma Grubunun, Münbiç’te güvenlik ve istikrarın sağlanması için adımların atılmasını da içerecek şekilde, Suriye’de ortak çıkarları ilgilendiren konularda ikili işbirliğimizin geleceğine ilişkin tavsiyelerini değerlendirmiştir. İki Bakan, bu amaç doğrultusunda bir yol haritasını onaylamış ve sahadaki gelişmelerin yakından takip edilmesine ilişkin mutabakatlarını yansıtacak şekilde haritanın uygulanması hususundaki ortak taahhütlerini vurgulamıştır.

Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Pompeo ayrıca Türkiye-ABD ikili ilişkilerini de ele almış ve çalışma grubu mekanizması toplantılarının ikili ilişkilerimizde öne çıkan mevcut meselelere çözüm bulunabilmesi için sürdürülmesi hususunda mutabık kalmıştır. İki Bakanın görüşmesinin hemen ardından, Adli ve Diğer Konulara ilişkin Çalışma Grubunun ön oturumu gerçekleştirilmiştir."

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG