Erişilebilirlik

Yoksulluğu Sona Erdirmek Mümkün mü?


Yoksulluğu Dünyadan Silmek Mümkün mü?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00
Dünya Bankası Başkanı, insanlık tarihinde ilk kez yoksulluğu dünyadan silmenin mümkün olduğunu açıkladı. Washington’da konuşan Jim Yong Kim, yoksulluğu 2030 yılına kadar dünya yüzünden silmeyi, Dünya Bankası ve diğer devletlerin önceliği yapmak istediğini söyledi.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, yoksulluk, açlık ve eşitsizliğin kitlesel boyutlarda, milyonlarca kişi için acil çözüm bekleyen bir sorun olduğunu açıkladı: “Son on yıl içindeki önemli başarılara rağmen halen 1 milyar 300 milyon kişi aşırı yoksulluk düzeyinde yaşıyor. 870 milyon kişi açlık çekiyor ve her yıl beş yaşının altındaki 6 milyon 900 bin çocuk hayatını kaybediyor.”

Washington’da konuşan Dünya Bankası Başkanı Kim, dünyadaki aşırı yoksul sayısını yarı yarıya azaltma konusundaki başarılı çabaların kendisini umutlandırdığını söyledi: “Şanslı bir dönemdeyiz. Son yıllardaki başarılar ve ekonomik durum öngörülerinin düzelmesi, gelişmekte olan ülkelerin şansını arttırıyor. Tarihte ilk kez aşırı yoksulluğu bir sonraki nesilde silebiliriz.”

Kim başarının özellikle Afrika’nın orta bölgeleri ve güney Asya’da ekonomik büyümenin hızlandırılmasına bağlı olduğunu söylüyor.

Dünya Bankası başkanı, ekonomik büyüme kadınlar ve gençler de dahil, tüm gelir düzeyinden insanlara yardım etmezse, her yerde Arap Birliği tarzında sosyal ayaklanmaların olabileceği uyarısında bulundu.

Kim, bu amaçla Dünya Bankası ve tüm kalkınma dairelerinin daha fazla kaynağa ihtiyacı olacağını da sözlerine ekledi: “Bu hedefe 2030 yılında ulaşmak olağanüstü çaba gerektirecek. Kimse bu ödüle değmeyeceğini söyleyebilir mi? Günde bir doların altında yaşayanınız var mı? Aşırı yoksulluğu sona erdirme zamanının gelmediğini söyleyebilir misiniz?”

Ancak Dünya Bankası Başkanı, devletler küresel ısınmayla daha fazla mücadele etmezse yoksullukla mücadele çabalarının da iklimsel felaketler yüzünden aksayabileceğine dikkati çekti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG