Erişilebilirlik

Yoklama Kaçaklarıyla Hükümlülere Müjde


Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yoklama kaçağı gençlere bedelli askerlik hakkı tanıyacakları açıklamasıyla birlikte Corona virüsü salgını gerekçesiyle açık cezaevi hükümlülerine izin verileceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, üç saatlik kabine toplantısı ardından seçim vaatleri niteliğinde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize de bir müjde vermek istiyorum. Yoklama kaçağı gençlerimize bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz. Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz, askerlik şubelerine başvurabilirler. Bakaya gençlerimizin sıkıntısına çözüm getiren bu uygulamanın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Erdoğan, “Kabine toplantımızda açık cezaevlerindeki hükümlüler için belli şartlarda uygulanan ve 31 Mayıs’ta süresi sona eren COVID-19 izinleriyle ilgili de yeni bir değerlendirme yaptık. Buna göre, açık cezaevlerindeki hükümlülerin COVID-19 izinlerini, 31 Temmuz 2023’e kadar uzatıyoruz. Meclis’imizin bu hususta gereken yasal düzenlemeyi en kısa sürede hayata geçireceğine inanıyorum” açıklaması yaptı.

Erdoğan’ın hükümlülere ilişkin açıklaması, insan hakları kapsamında Türkiye’de cezaevlerindeki doluluk durumu ve koşullardaki sıkıntılı tabloyu akıllara getirdi. Öte yandan cezaevlerindeki izin dolayısıyla ve infaz kanunundaki değişiklik ile “af” niteliğindeki düzenlemeler ile serbest adli suçlular dolayısıyla kadın cinayeti vakaları da hatırlandı.

Uzaya Türk genci göndermeyi vaat etti

Seçim vaadi niteliğindeki açıklamalarına “uzay” boyutu da ekleyen Erdoğan, “Artık dünyada siyasi bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini biliyoruz. Teknolojik bağımsızlık için çalışıyoruz. Dünya düzeninin belirleyicisi konumundaki teknolojinin her alanında proaktif bir Türkiye inşa ediyoruz. Bu nedenle uzay yarışında yer almak bir mecburiyettir. Türkiye'de bir nesil, ülkelerin uzay yarışını televizyonda izlediler. Gençler, bu yarışın parçası olsun istiyoruz. Milli Uzay Programı çerçevesinde bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz. Başvuru için http://uzaya.gov.tr adresini oluşturduk. Eğitim şartlarını sağlayan 45 yaşından genç tüm vatandaşlar başvurabilir. İki aday gerekli tüm eğitimleri alacaklar. Eğitimlerin ardından iki kişiden biri, 2023'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG