Erişilebilirlik

Yine İş Kazası Yine İşçi Ölümleri


Üç yıl önce Türkiye’nin en önemli futbol mabedlerinden biri Ali Sami Yen Stadyumu’nun yerinde şimdi Torunlar Gayrımenkul Ortaklığı’nın sahibi olduğu Torunlar Rezidans inşaatı yükseliyor. 9 Nisan’da Erdoğan Polat isimli 19 yaşındaki montaj işçisinin hayatını kaybettiği inşaatta bu kez 10 işçi öldü. İşçi temsilcilerinin ‘iş cinayeti’ adını verdiği iş kazasına asansörün 32. kattan aşağı düşmesine neden oldu.

Eleştirilerin odağında Torunlar Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı’nın sahibi Aziz Torun var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İmam Hatip Lisesi’nden sınıf arkadaşı olan Torun, 2000’li yıllarda İstanbul, Bursa, Muğla ve Antalya’da yaptığı büyük inşaatlarla adından söz ettirdi.

Aziz Torun: ‘Ben de aynı asansörü kullanıyordum’

İstanbul’un en değerli imar alanları arasında gösterilen Mecidiyeköy’deki stadyum arazisi 2011 yılındaki ihaleyle Aşçıoğlu İnşaat’ın oldu. Ancak Aşçıoğlu daha sonra Torunlar ve Kapıcıoğlu’yla ortak oldu. 2012’de ise Aşçıoğlu İnşaat hisselerini Torunlar’a devretti.

Torunlar GYO’nun sahibi Aziz Torun, kazadan sonra düzenlediği basın toplantısında eleştirilerin aksine işçi sağlığı ve iş güvenliği problemi olmadığını söyledi. Bu kazanın sorumlularının bulunması için takipçi olacaklarını belirten Torun, Bu asansörü biz de şantiyeye gittiğimiz zaman kullanıyoruz. Bundan 10 gün evvel şantiyede örnek daireye gittiğimizde bütün mimar ve teknik ekip ile ben de aynı asansörü kullandım’ dedi.

Aziz Torun: ‘İşçiler dikkatsiz’

Torunlar Rezidans’ın sahibinin “İş güvenliklerine rağmen çalışanların dikkatli olmadığını görüyoruz. Bu önlemlere rağmen bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vaka” sözleri ise kazanın çalışan ihmali nedeniyle ima ederken inşaat sektöründeki kazaları normalleştiriyordu.

Aziz Torun’un açıklamasından birkaç saat sonra inşaatın önünde protesto gösterisi vardı. Şişli’de Cevahir Alışveriş Merkezi’nin önünde toplanan DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği’nin başını çektiği binlerce kişi 10 işçinin öldüğü Mecidiyeköy’deki inşaata yürüdü. Sol parti ve örgütlerin destek verdiği grup, ellerinde “Kaza Değil Kader Değil Cinayet” yazılı pankart taşıyordu.

İşçi Yıldız: ‘Taşeron sistemi yasaklansın’

Kitle, yüzlerce çevik kuvvet polisi ve çok sayıda Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ‘yla korunan inşaat alanına vardığında ilk konuşan Torunlar Rezidans işçisi Hüseyin Yıldız oldu. Yıldız, “Burada ölümlerle baş başayız. Bugüne kadar ne bir milletvekili geldi ne kimse. Biz insanız iki gündür buradayız ölen biziz benim oğlum da babasız kalabilirdi hala da kalabilir. Ne işçi sağlığı önemseniyor burada ne iş güvenliği” dedikten sonra taşeron çalışma sisteminin yasaklanmasını istedi.

DİSK Genel Sekreteri: ‘İşçi cinayetlerinin sorumlusu sermaye ve AKP hükümeti’

Türkiye’de en az beş yıldır büyümenin lokomotifi olarak inşaat sektörü görülüyor. Sendikalar yıllardır büyüme ve kar maksimizasyonun iş güvenliği ve işçi sağlığı gözetilmeyerek yapıldığı iddiasında. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, inşaat önünde yaptığı açıklamada “Sermaye daha fazla kar için işçi hayatını hiçe sayıyor. İnşaatlarda madenlerde onlarca işçinin canına kast eden taşeron düzenine karşı çıkmak için buradayız. İşçi cinayetlerinin sorumlusu sermaye ve AKP hükümetidir” diye konuştu.

Türkiye iş kazalarında Avrupa lideri

Denetimsizliklerin artması ve iş piyasasının işçi sağlığı aleyhine serbestleştirilmesiyle bu kazaların artığını savunan Çerkezoğlu’na göre, yılda bin ila bin iki yüz işçinin hayatını kaybettiği Türkiye iş kazalarında dünya üçüncüsü ve Avrupa birincisi.

Davutoğlu: ‘Ölen kardeşlerimize Fatiha okuyun’

Halkların Demokratik Partisi tarafından istifaya davet edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 10 kişinin ölümünün ardından Torunlar Rezidans inşaatını denetledi. Çelik, inşaatın durdurulduğunu açıklarken Başbakan Ahmet Davutoğlu da bugün kazaya ilgili yaptığı açıklamada “Dün gece 10 kardeşimizi, 10 emekçimizi iş kazasında kaybettik. Arkadaşlarıma talimat verdim; ‘Bu ziyarette müzik istemiyorum, şenlik istemiyorum’ dedim. Helal rızık için 32 kata çıkmış, daha sonra kaza geçirmiş kardeşlerimize Fatiha okuyun” dedi.

Gözaltındakiler serbest göstericilere müdahale

Kaza sonrası gözaltına alınan inşaatta görevli 9 kişi Şişli Cumhuriyet Savcısı tarafından serbest bırakılırken CHP milletvekilleri Melda Onur, Süleyman Çelebi ve Mahmut Tanal ile HDP’li milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Levent Tüzel’in de katıldığı protesto eylemi sona ererken polisin göstericilere müdahalesi oldu. Göstericiler barikat kurup polise taş atarken polis de biber gazı ve tazyikli suyla karşılık verdi. Gün boyu polis helikopteri Mecidiyeköy ve Şişli semalarında uçuş yaptı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG