Erişilebilirlik

Müyesser Yıldız’la Cezaevindeki Gazeteci Sayısı 85’e Yükseldi


Gazeteci Müyesser Yıldız 11 Haziran Perşembe akşamı tutuklandı.
Gazeteci Müyesser Yıldız 11 Haziran Perşembe akşamı tutuklandı.

Dört gün Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız, dün akşam sevk edildiği Ankara Adliyesi’nde nöbetçi sulh ceza hakimi tarafından tutuklandı.

Yıldız’la birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Libya’daki faaliyetlerine ilişkin belge temin ettiği iddia edilen astsubay E. A da tutuklanırken aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Tele 1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel, nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Emniyette ifade vermeyi reddeden Odatv Ankara Haber Müdürü, avukatı aracılığıyla kamuoyuna gönderdiği mesajda soruşturmanın 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olduğunu söyledi.

Yıldız: ‘‘Birileri 15 Temmuz'un perde arkasının sorgulanmasından çok korkuyor’’

Müyesser Yıldız, ‘‘Bu operasyonun özü ve merkezi maalesef benim. Birileri 15 Temmuz'un perde arkasının sorgulanmasından çok korkuyor ve bunu engellemeye çalışıyor. Onun için bir kez daha imajını almadan bilgisayarıma el koydurdular. Demek ki korktukları bir şeyler var’’ dedi.

‘‘Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek’’ suçunu düzenleyen ve on beş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezasıyla yargılamaya konu olan Türk Ceza Kanunu’nun 328. Maddesini ihlalden gözaltına alınan Yıldız, TCK’nın 329. Maddesi’ni -Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak- ihlali iddiasıyla tutuklandı.

TCK’nın 329. maddesi, beş yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Müyesser Yıldız’ın tutuklanmasına konu olan haberler Libya’yla ilgili

Müyesser Yıldız’ın avukatı Erhan Tokatlı, 24 Aralık 2019’da yayınlanan “Kim bu Hafter'le görüşen Türk komutanlar” ve 20 Ocak 2020’de yayınlanan “Libya'ya hangi komutan gitti... Yerine kim geldi” başlıklı haberlerin tutuklamaya konu olduğunu açıkladı.

Yıldız, 24 Aralık’taki yazısında, Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı savaşan Libya Ulusal Ordusu’nda, iki Türk komutan olduğu iddiasını gündeme taşıdı:

‘‘İki gün önce Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Libya'daydı. General Hafter'le görüştü. Dendias'ın bu temaslarını aktaran, Yunan To Vima Gazetesi'ndeki bir ifade. Gazete, Bingazi’de kısa bir süre kalıp Kahire’ye giden Dendias'ın burada yaptığı açıklamada, ‘Hafter’in Libya Ulusal Ordusu’ndaki iki Türk komutanıyla görüşmesinden çok memnun olduğunu’ yazdı. Doğru mudur böyle bir şey? Doğruysa, kimdir bu iki ‘Türk komutan’? Emekli mi, muvazzaf mı ya da NATO-ABD himayesindeki ‘FETÖ’den firari kişiler mi? Bilmem, neden TSK'nın yerini şirketlerin almaması gerektiğini veya TSK'nın bir A.Ş. gibi yönetilemeyeceğini anlatabildik mi?’’

Yıldız: ‘‘Libya'ya Gürak'ın gönderilmesi ve 2. Başkanlığa Bayraktaroğlu'nun getirilmesi 2020 YAŞ kararlarıyla ilgili önemli ipuçları veriyor’’

Müyesser Yıldız bu yazıdan yaklaşık bir ay sonra kaleme aldığı bir diğer Libya konulu haberde, 2019 yılındaki Yüksek Askeri Şura’da beklentilerin aksine terfi alamayan Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral Metin Gürak’ın yerine, vekaleten Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı Korgeneral Bayraktaroğlu’nun atandığını yazdı:

‘‘Korgeneral Gürak'ın Libya'da görevlendirilmesinden sonra Genelkurmay 2. Başkanlığına ise vekaleten Korgeneral Selçuk Bayraktaroğlu getirildi. 15 Temmuz döneminde Erzincan'daki 3. Ordu'nun Kurmay Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı görevlerini yürüten, 2016 yılında Korgeneralliğe terfisiyle birlikte Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanlığı'na atanan Bayraktaroğlu'nun da 2019 YAŞ'ında Orgeneral olması bekleniyordu, ama o da Korgenerallikte kaldı.10 gün önce Genelkurmay 2. Başkanlığı koltuğuna oturan Bayraktaroğlu'nun Personel Başkanlığı görevini de sürdüreceği öğrenildi. Libya'ya Gürak'ın gönderilmesi ve 2. Başkanlığa Bayraktaroğlu'nun getirilmesinin, 2020 YAŞ kararlarıyla ilgili olarak şimdiden önemli ipuçları verdiğini kaydedelim’’

Tokatlı: ‘‘Bu soruşturmanın temel amacı Müyesser Yıldız’ın dijital arşivine ulaşmak’’

Ankara Adliye Sarayı önünde açıklama yapan Avukat Tokatlı, bu haberlere erişim yasağı getirilmemiş olmasına dikkat çekti.

Tokatlı, “Madem ki bu haberler bu kadar gizliydi o zaman bunların bir erişim yasağı olmalıydı. Ama bunları ben mahkemede cep telefonumdan açarak okuyabildim. Anladığımız kadarıyla bizdeki karar şudur ki bu yeni bir FETÖ olayıdır. Temel amacı da Müyesser hanımın dijital arşivlerine ulaşmaktır. Çünkü Müyesser hanımın biz dijital arşivlerine baktığımızda 15 Temmuz darbe davalarının hepsine iştirak ettiği için o davaların ek klasörlerinde duruşmalarında elde edilen bilgilerin kripto darbecilerin ve kripto FETÖ’cülerin açığa çıkma telaşıyla kotardıkları yargının, polisin, askerin içerisindeki kripto elemanlarıyla kotardıkları bir soruşturmadır bu” diye konuştu.

4’ü Odatv çalışanı 85 gazeteci tutuklu

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın verilerine göre Müyesser Yıldız’ın tutuklanmasıyla tutuklu gazeteci sayısı 85’e yükseldi.

Müyesser Yıldız’ın Ankara haber müdürü olduğu Odatv internet sitesinin genel yayın yönetmeni Barış Pehlivan, İstanbul haber müdürü Barış Terkoğlu ve Manisa muhabiri Hülya Kılınç da mart ayında tutuklanmıştı

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG