Erişilebilirlik

Başbakan Yıldırım Washington’a Geliyor


Başbakan Binali Yıldırım’ın 7 - 11 Kasım arasında Washington başta olmak üzere Amerika'da çeşitli temaslar yürüteceği açıklandı.

Başbakan Yıldırım’ın, Washington’da Başkan Yardımcısı Mike Pence’le görüşeceği bildiriliyor. Ancak Yıldırım’ın Washington yanı sıra New York’ta programı olup olmayacağı konusunda henüz bilgi verilmedi.

Pence’in, NATO çerçevesinde Münih Güvenlik Konferansı sırasında 18 Şubat’ta Yıldırım'la gerçekleştirdiği görüşmede başbakanı Washington’a davet ettiği bildirildi. Yıldırım'la Pence’in, 8 Nisan’da da bir telefon görüşmesi yaptığı açıklanmıştı.

ABD'yle Türkiye arasında yaşanan ve “vize krizi” olarak adlandırılan süreç devam ederken, eğer ziyaret olursa Yıldırım ve Pence görüşmesi, en üst düzeyde yüz yüze temas olacak.

Vize krizi nasıl gelişti?

8 Ekim’de ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamayla, Türkiye’deki göçmenlik dışındaki tüm vize başvuruları askıya alındı. Aynı akşam Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de, ABD vatandaşları için yeni vize başvurularını durdurduğunu açıkladı. Ardından o günlerde ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, “vize krizi” sürecini başlatan kararı, ABD Elçilik ve Konsolosluk personeli olan Türk vatandaşlarıyla ilgili yargı süreçleri nedeniyle aldıklarını bildirdi. Krizi tetikleyen olay, 4 Ekim’de İstanbul Başkonsolosluk görevlisi Metin Topuz hakkında, Türkiye’deki medya kuruluşlarında ‘Fethullahçı Terör Örgütü’ (FETÖ) üyesi olduğu iddialarının çıkması ve ardından bu iddialarla İstanbul’da tutuklanmasıydı.

Kriz sırasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ayrıca yine ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi olan N.M.C. adlı şahsın da FETÖ soruşturması nedeniyle ifadeye çağrıldığını açıkladı. Bu kişinin ABD’nin diplomatik misyonunda saklı tutulduğu iddiası Türk Hükümeti’ne yakın medya kuruluşlarınca iddia edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavclığı kararıyla N.M.C.’nin eşi ve kızı ise Amasya-Merzifon’da 6 Ekim’de gözaltına alındığı da sonrasında ortaya çıktı.

Kriz sürecinde ABD ve Türk Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’la Mevlüt Çavuşoğlu telefonda görüştü. 13 Ekim’de Silivri Cezaevi’nde tutuklu Topuz’un, Avukat Halip Akalp başkanlığındaki avukat heyetiyle görüşmesine izin verildi.

Sonrasında 16 Ekim’de ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi N.M.C.’nin, eşi S.C. ve kızı K.İ.C. hakkında İstanbul’da nöbetçi hakimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG