Erişilebilirlik

Yıldırım: "Temennimiz İlişkilerin Normalleşmesi"


Başbakan Binali Yıldırım, ABD ile yaşanan vize krizi konusunda, “Temennimiz iki müttefik arasındaki ilişkilerin kısa sürede normale dönmesidir. Bölgesel ve küresel gerilimlerin tırmanmakta olduğu bu süreçte Türkiye olarak sağduyuyu elden bırakmayacağız” dedi.

İstanbul Konsolosluğu’nda görevli Türk personel Metin Topuz’un tutuklanması ve N.M.C. hakkındaki soruşturma nedeniyle ABD’nin Türkiye’den yapılacak vize başvurularını durdurması kararına ilişkin yankılar devam ediyor.

Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde 81 il valisini kabulündeki konuşmasında, Amerika’nın diplomatik misyonları açısından güvenlik zaafiyeti oluştuğunu öne sürerek, vize işlemlerini askıya aldığını duyurduğunu dile getirdi. Yıldırım, “Biz de yakışanı yaptık, mütekabiliyet esasına dayanarak aynı karşılığı verdik” görüşünü aktardı. Buna karşın ilişkilerde normalleşmeden yana olduğu mesajını veren Yıldırım, “Temennimiz iki müttefik arasındaki ilişkilerin kısa sürede normale dönmesidir. Bölgesel ve küresel gerilimlerin tırmanmakta olduğu bu süreçte Türkiye olarak sağduyuyu elden bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Yıldırım’ın açıklamasından saatler sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı. Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin bilgi verilmedi.

CHP’li Tezcan: Hükümet’in dış politikası iflas etmiştir

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan ise, ABD’nin kararını ve aynı zamanda iktidardaki AKP’nin dış politika çizgisini eleştirdi. Tezcan, “ABD’nin Türkiye’ye yönelik haksız vize yaptırımı kabul edilebilir bir şey değildir. Yaptırım yanlıştır, yaptırıma karşı misilleme uygulanması doğrudur. Türkiye Cumhuriyeti bir kabile devleti değildir ve hiç kimse keyfe keder Türkiye Cumhuriyeti'ne böyle bir yaptırım hakkına sahip değildir. Ancak bir başka şeyi de gözardı etmemek gerekir. Uluslararası ilişkilerde ülkenin ciddiyetinden hükümetler sorumludur. Sizin dünya ölçeğinde pozisyonunuzun ne kadar ciddiye alındığından ve size karşı nasıl muamele edilebileceğinden hükümetler sorumludur. Ne yazık ki AK Parti hükümeti, dış politika konusunda iflas etmiştir. Bu iflasın neticesinde Türkiye, arkası yalnız bir görüntü çizmektedir. AB ülkeleriyle, dünyanın uygar çağdaş modern demokrasileriyle şu veya bu biçimde kavga ve çatışma içerisinde olduğunuz sürece siz uluslararası ilişkilerde hak ettiğiniz desteği bulmakta zorlanırsınız” diye konuştu.

Tezcan, kriz kaynaklı ekonomik maliyeti anımsatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da süreç ilgili olarak ABD Büyükelçisi’nin şahsi kararı yönündeki sözlerine de tepki gösterdi. Tezcan, “Bu vize krizinden kaynaklanan yük 63 milyar liradır. Bizim vatandaşımızın, şirketlerimizin, işçimizin, emeklimizin sırtındaki yük bu 63 milyar lira. Hükümetin dış politikada daha ciddi, Türkiye’nin saygınlığını arttıracak ve uluslararası ilişkilerde de arkasını yalnız bırakmayacak güçlü desteklere sahip olacak bir pozisyon alması şarttır. Erdoğan dün çıkıp bir büyükelçinin işlemiyle sanki bu vize uygulaması ortaya çıkmış gibi bir şeyler söyledi. Bugün ABD hükümeti çıktı, ‘Bunu biz yaptık’ dedi. Kaldı ki eğer bir büyükelçinin kararıysa buna cevap vermek senin büyükelçine düşer, muhatabı ülkenin cumhurbaşkanı değil. Bozan düzeltemez. Bu ilişkileri bu noktaya getiren AK Parti Hükümeti’dir. Çözüm bu hükümetin değişmesindedir. AK Parti Hükümeti değişmediği sürece Türkiye bu problemleri sağlıklı ve hakkıyla çözebilme yeteneğine sahip olamayacaktır” açıklaması yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG