Erişilebilirlik

Yıl Bitti Polis Şiddeti Tartışması Bitmedi


Yıl Bitti Polis Şiddeti Tartışması Bitmedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

2014’te silahsız iki siyah Amerikalı’nın beyaz polislerce öldürülmesi ırkçılık konusunu tekrar gündeme getirerek, ülke çapında polis şiddetine ve ırkçılığa son verilmesini isteyen protestolar başlattı. Bu olaylar polislerin uyguladıkları yöntemlerin değiştirilmesini isteyen akımı güçlendirdi

Michael Brown adlı siyah gencin Ağustos ayında beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından vurularak öldürülmesi sonrasında Ferguson, Missouri’de ırkçılık karşıtı olaylar çıktı. Kızgın protestocular, Brown’un ölümüne yol açan ve polisin siyahlara karşı kullandığı ölümcül güce son verilmesini istedi. Brown’un annesi Leslie McSpadden, adaletin yerini bulması çağrısında bulundu: “Adil olunmalı, bu memur tutuklanmalı ve yaptıklarından sorumlu tutulmalı.”

Kasım ayında jürinin polis memuru Wilson’u suçlu bulmaması nedeniyle siyahların yoğun olarak yaşadığı bölgede olaylar daha da arttı.

Olaydan sonra polis memurluğundan istifa eden Wilson, Brown’u kendisine saldırdığı ve hayatı tehlikede olduğu için öldürdüğünü söyledi. Wilson’un, medeni haklar hukuku çerçevesinde Federal mahkeme tarafından yargılanma olasılığı devam ediyor.

Michael Brown’un öldürülmesi Ferguson’da birçok siyaha karşı polisin görevini kötüye kullanması olaylarını açığa çıkardı. Ferguson’daki polislere toplumsal çeşitlilik üzerine eğitim veren Madye Henson, “Polislerin hepsiyle yüzde yüz başarılı olamazsınız çünkü durum göründüğünden çok daha derin. Ancak yapılmak istenen belli sayıda katılım sağlayarak, polislerin bu konuyu kendi arkadaşlarıyla konuşmasını sağlayabilirsiniz,” diyor.

Uzman Elsie Scott, Ferguson’da yaşananların halkın polislerle ilgili algısını değiştirdiği görüşünde: “Ferguson, polis ve adalet sistemi için ülke çapında bir reform hareketi başlattı.”

New York Emniyet Teşkilatı’ndan beyaz polis Daniel Pantaleo, 43 yaşındaki siyah Eric Garner’ın ölümünden sonra cezalandırılmayınca protestolar daha da arttı. Garner, kaçak sigara satma suçuyla polis memuru tarafından tutuklandığı sırada kullanılmaması gereken bir teknik nedeniyle boğularak ölmüştü. Videoya kaydedilen görüntüler tüm polis teşkilatının tutuklamada kullanılması gereken gücün sınırıyla ilgili yeni bir eğitimden geçirilmesine neden oldu.

Protesto için Washington’da toplanan binlerce kişi, Kongre’ye ırkçılık karşıtı profilleme ve polis dışlamasının son bulması için çağrıda bulundu. Al Sharpton medeni haklar savunucusu: “Siyasileri Adalet Bakanlığı’nda bir polis birimi oluşturmaya çağırıyoruz, böylece bu tür durumlarda başvuru makamı bakanlık olur, bakanlık doğrudan devreye girer.”

Başkan Obama, artan gerilimin yatışması ve polis birimlerindeki bu konuların daha ayrıntılı araştırılması için bir komisyon kurulmasına karar verdi. Ayrıca polisler bundan böyle vücut kameraları taşıyacaklar.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG