Erişilebilirlik

Yeşil Kart Çekilişi İçin Başvurular Başladı


Her yıl milyonlarca kişi Amerika’da ikamet etme ve çalışma hakkı kazanmak için yeşil kart çekilişine katılıyor. Bu yılki başvurular 2 Ekim’de başladı.

İranlı gazeteci Roozbeh Mazhari, 1999 yılında yeşil kart çekilişini kazanarak Amerika’ya gelmiş: “O zamanlar askerlik yapıyordum. Yeşil kart çekilişini kazandığımı kızkardeşimden öğrendim. Çok sevindim. Ülkeden ayrılabileceğime dair evraklar elime geçtiğinde yedi gün bayram ettim.”

2014 yılı için 2 Ekim’de başlayan yeşil kart çekilişi 3 Kasım Cumartesi günü sona erecek. Geçen yıl çekilişe 8 milyon kişi katılmıştı. Bu yıl da katılımın da yüksek olması bekleniyor. Çekilişte yalnızca 55 bin kişi seçilecek.

Çekilişe üç kez katılan İranlı Naim Kerimi başvuruların başlamasına saatler kala Kanada’dan Skype aracılığıyla Amerika’nın Sesi’ne konuştu:

“Kendinizi şanslı hissediyor musunuz?”

“Çok şanslı olduğuma inanıyorum. Son birkaç ay bana şans getirdi. Üniversiteden mezun oldum, evlendim, iş buldum. Belki şans yüzüme üç değil, dört kez güler.”

Başvurular sadece İnternet üzerinden yapılıyor. Çekilişe katılmak isteyenler İnternet’ten başvuruyor ve bir sonraki yılın Mayıs ayında sonuçları yine İnternet’ten öğreniyor. Karin King Vize Dairesi’nden. King, “Başvuranların herşeyi kendi başına yapabileceği bir sistem kurmaya çalıştık. Başvurmak için bir aracıya ya da ücret ödemelerine gerek yok. Seçilip seçilmediklerini İnternet sitemize girerek öğrenecekler,” şeklinde konuşuyor.

Çekiliş, Amerika’ya göç edenlerin sayısının düşük olduğu ülke vatandaşlarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Brezilya ya da Bangladeş gibi ülkelerin vatandaşları artık başvuru yapamıyor. Milyonlarca kişi içinse çekiliş, yeni bir hayat kurma fırsatı anlamına geliyor.

Mazhari, “Önümüzdeki 5-10 yıl içinde nereye geleceğimi düşünmem ve herşeyi bırakıp buna göre plan yapmam gerektiğini anlamam en az beş yılımı aldı. 12 yıl bekledikten sonra yeşil kart almaktan çok mutluyum. Hayatım tümüyle değişti,” diyor.

Çekilişin resmi internet sitesi www.dvlottery.state.gov Başvuruda bulunanlar 1 Mayıs 2013’ten itibaren yeşil kart kazanıp kazanmadıklarını yine bu siteden öğrenebilecek.

Yeşil Kart Çekilişi İçin Başvurular Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG