Erişilebilirlik

Yeşil Kart Çekilişleri Kaldırılacak mı?


Yeşil Kart Çekilişleri Kaldırılacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
Linki indirmek için
Tüm dünyada büyük rağbet gören Yeşil Kart çekilişi, Kongre’nin göçmenlik reformunu şu anki haliyle olduğu gibi kabul etmesi durumunda yürürlükten kaldırılacak. Çekiliş, Amerikan Rüyası’nı yakalamaları için herkese bir şans vermek amacıyla oluşturulmuştu. Yeni yasa ise bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarında yüksek eğitim sahibi olanlara daha fazla şans tanıyor.

Bangladeşli Refik Ül İslam, iki yıl önce Yeşil Kart çekilişini kazanarak Amerika’da ikamet etme ve çalışma hakkı elde etmiş. İslam, Amerika’ya gelirken yanında birkaç parça kıyafet ve daha iyi bir hayata dair umutlarını getirmiş: “Başvurdum ve Amerika’ya gelme hakkı elde ettim. Şansımı değiştirmek istiyorum. Eğer şansım yaver giderse ailemi daha iyi geçindirebilirim. Herşey değişir.”

Avrupa ülkeleri gibi düşük göçmen kotasına sahip ülkelere daha fazla şans vermek için 1990’lı yıllarda oluşturulan çekilişin fikir babası, 2009’da yaşamını yitiren Senatör Edward Kennedy. Çekilişle sadece 50 bin kişiye Amerika’da çalışma ve oturma izni veriliyor. Her yıl yeşil kart alanların toplam sayısıysa bir milyon.

Çekilişi kazananlar sicil taramasından geçiyor. Yeşil kart alabilmek için lise diplomasına sahip olmak yeterli. Göçmenlik avukatı Rajiv Khanna, yeşil kart çekilişinin Amerika’nın temel değerlerini simgeledi görüşünde: “Amerika’nın kendine özgü bir dünya görüşü var. Bu aslında hem iyi hem de kötü. Kendimizi küresel toplumun vatandaşları olarak görüyoruz. Bu nedenle bazı şeyleri kendi çıkarlarımız için değil, iyi niyet adına yapmamız gerekiyor.”

Ancak Kongre’ye sunulan göçmenlik reformu kapsamında yeşil kart çekilişinin sona erdirilmesi öneriliyor. Bunun yerine Buşan Parek gibi bilim, teknoloji, mühendislik ve matematikte dereceleri olanlara daha fazla imkanlar sunuluyor. Parek’in H-1B çalışma vizesinin masrafları büyük bir Amerikan şirketi tarafından karşılanıyor: “Dört yıllık mühendislik derecemi Hindistan’da aldım. Mezun olduktan sonra bir yıl çalıştım. İş görüşmem sırasında şirket yetkililerinin aradıkları becerilere sahip olduğumu anlamaları uzun sürmedi.”

Yoksul ülkelerdeki insanlara fırsat tanınması gerektiğini düşünen bazı Kongre üyeleri, çekilişin kaldırılmasına karşı çıkıyor. Ancak Rajiv Khanna’ya göre ekonomik darboğaz sırasında adil olmaya çalışmak, bir öncelik değil: “Göçmenlik reformu tasarısı şu andaki haliyle çeşitliliğe yer vermiyor. Bunun yerine Amerika’ya gelmek isteyenlere ‘bizim için ne yapabilirsiniz?’ diye soruyoruz.”

Rajiv Khanna Amerikan şirketlerinin daha fazla çalışma vizesi verilmesi için girişimlerde bulunduğunu, gelişmekte olan ülkelerdeki yoksulların böyle güçlü sponsorları olmadığını vurguluyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG