Erişilebilirlik

Yerel Seçim Yarışında Adaylar Kesinleşti


Türkiye’de 31 Mart yerel seçimlerine katılacak 13 siyasi parti mahalli yönetimler için yarışacak aday listelerini illerde seçim kuruluna sundu.

Seçim takviminde aday listeleri tesliminde son gün olması dolayısıyla bugün AKP-MHP’nin “Cumhur İttifakı” ve CHP–İyi Parti’nin “Millet İttifakı” cephelerinde nasıl bir işbirliği yapıldığı da kesinlik kazandı.

Cumhur İttifakı, 51 il belediye başkanlığında işbirliğini kesinleştirdi. AKP’nin 44 ildeki adayına MHP’nin destek vermesi bekleniyor. MHP’ye ise 7 il belediye başkanlığı bırakıldı. Cumhur İttifakı, 30 büyükşehirdeki 922 ilçede de ortak aday gösterdi. AKP’nin 834 ilçede ve MHP’nin ise 88 ilçede adayları ittifak adına yarışacak.

Yerel Seçim Yarışında Adaylar Kesinleşti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Millet İttifakı ise, yerel seçimlerde 23 büyükşehir belediye başkanlığı ve 27 il belediye başkanlığı olmak üzere 50 kentte işbirliği yapacak. İyi Parti, 13 büyükşehirde yani İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Aydın, Bursa, Eskişehir, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Muğla ve Tekirdağ’da CHP’li adayları destekleyecek. CHP ise, 10 büyükşehirde yani Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Trabzon’da İyi Partili adaylar için oy talep edecek. Millet İttifakı olarak Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Giresun, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Sinop, Tunceli, Yalova ve Zonguldak olmak üzere 16 il belediyesinde CHP’nin adayına destek verilecek. Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat ve Yozgat olmak üzere 11 il belediyesi için İyi Parti’nin adayı desteklenecek.

Ancak Millet İttifakı’nda Iğdır ili nedeniyle “çatlak” görüntüsü de kesinleşti. CHP’nin Iğdır adayı Sözer Sayan olmasına rağmen İyi Parti aday çıkarmadığı bu ilde CHP’li isme destek açıklamadı. Tam tersine İyi Parti, Iğdır’da MHP'nin adayı Çetin Nazik’e destek vereceğini duyurdu.

Mersin’de de son dakika sürprizi yaşandı. CHP ile İyi Parti’nin ittifak kuramadığı ve kendi adaylarıyla yarışma kararı aldığı Mersin’de bugün akşam itibariyle İyi Parti’nin başvuru yapamadığı ortaya çıktı. İyi Parti’den yapılan açıklamada, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın adaylık dosyasının parti il yönetimi tarafından seçim kuruluna teslim edilmediği duyuruldu. Açıklamada özetle, “Bu bir ihmal değildir. Bu bir sorumsuzluk da değildir. Bu, İyi Parti’ye yönelik ‘dahili’ bir operasyondur. Kocamaz’ın ve dolayısıyla partimizin yoluna örülen bu duvar, Türkiye’de siyasetin getirildiği noktayı tariflemek bakımından ibret vericidir. İl Başkanı görevinden alınmıştır. Ancak, bu tablonun asıl sorumlusu ve nedenlerini araştırıp bulmak, boynumuzun borcudur. Bu hem siyaset ahlakına, hem de refahı için siyaset yaptığımız aziz milletimize karşı, ertelenemez görevimizdir” denildi. Böylece Mersin’de muhalefet cephesinde, CHP’nin adayı Vahap Seçer’in karşısında İyi Parti adayı söz konusu olmayacak ve yine HDP’nin de burada adayı yok.

Muhalefet cephesinde HDP’nin nasıl tavır alacağı da merak konusuydu. HDP, büyükşehir belediye başkanlıkları açısından Ankara, Antalya, Adıyaman, Aydın, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir ve Mersin’de aday çıkarmadı. Son dakika değişiklikle HDP’nin aday çıkarmayacağı açıklanmış Şanlıurfa’da ise Hidayet Enmek’in adaylığı ilan edildi. Şanlıurfa’da ise CHP aday çıkarmama kararı sonrasında HDP’nin buradan aday göstermesi dikkat çekti.

Muhalefetten Saadet Partisi ise, tüm belediye başkanlıklarında tek başına yarışa girme kararı çerçevesinde 1389 seçim bölgesinde kendi adaylarını gösterdiğini duyurdu.

Ankara’da da listeler teslim edildi

Bugün başkentte de gözler Ankara İl Seçim Kurulu’nda idi. Siyasi partiler gün içerisinde buraya Ankara’daki mahalli yönetimler için aday listelerini teslim etti.

Bu çerçevede CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener ve beraberindeki heyet, Mansur Yavaş’ın adaylık dosyasını teslim etti. Güvener, “Ankara'nın 25 yıldır özlemini duyduğu, yaşanacak bir Ankara, huzurun, bereketin başkenti Ankara, Cumhuriyetin başkentinin dünya başkentleri arasında ön plana çıkarılacak Ankara özlemiyle adayımız Sayın Mansur Yavaş yola çıktı ve müracaatını da az önce yaptık. Ankara ve Türkiye'mize hayırlı olsun” dedi.

AKP Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan ve beraberindeki heyet de, Mehmet Özhaseki’nin dosyasını getirdi. Özcan, “Şu anda MHP ile beraber Cumhur İttifakı olarak ilçelerimizde zaten ortak liste olarak giriyoruz. Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Mehmet Özhaseki’nin başvurusunu da bizzat kendimiz gerçekleştirdik. Gönül belediyeciliği anlamında da inşallah Ankara’da zaferle sonuçlandıracağımıza inanıyoruz. Şu anda herhangi bir eksiğimiz yok. Cumhur İttifakı'nda hiç böyle bir fire yok, Allah'a şükürler olsun. Hem MHP’deki arkadaşlarımız il teşkilatımız hem AK Parti'deki teşkilatlarımızla beraber Cumhur İttifakı'na uygun bir şekilde, güzel bir şekilde liste oluşturduk. Burada hiçbir şekilde gönül kırgınlığı veya bir şey yok” diye konuştu.

YSK’nın oy pusulasında hangi parti kaçıncı sırada?

Bu arada Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart günü nasıl bir oy pusulası olacağını da kesinleştirmişti. Buna göre; pusuladaki sıralama, Saadet Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Vatan Partisi, Büyük Birlik Partisi (BBP), Hür Dava Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), İyi Parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Sol Parti (DSP) şeklinde oldu.

YSK, ayrıca seçmenler için nasıl oy kullanılacağına ilişkin infografik de hazırlayarak kamuoyuna sundu. Burada hangi yerleşim yerinde hangi mahalli yönetimler için oy kullanılacağı da anımsatıldı.

CHP’de parti içi rahatsızlık sona ermedi ama…

Ayrıca CHP’nin, İyi Parti’yle ortak hareket etmesi ve kendi listesinden sağcı kimliğiyle tanınan isimleri aday göstermesine yönelik parti içi itirazlar ise sona ermedi. Son olarak bugün CHP Ankara İl Gençlik Kolları’ndan yapılan yazılı açıklamada, MHP kökenli Mansur Yavaş’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı eleştirilmekle birlikte seçimi kazanması için çalışılacağı duyuruldu. Ancak açıklamada, CHP yönetimince gençlik kollarından yetişmiş partili isimler yerine sağcı adaylar gösterilmesinden duyulan rahatsızlık da vurgulandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG