Erişilebilirlik

Yeni Yönetim Suriye Stratejisini Yeniden Kurmaya Çalışıyor


Yeni Yönetim Suriye Stratejisini Yeniden Kurmaya Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Amerika’nın Suriye Ve Irak’ta tam bir yenilgiye uğratılmasını istediğini söyledi. Tillerson görüşlerini Washington’da Çarşamba günü IŞİD’e karşı koalisyon zirvesinde Birleşmiş Milletler aracılığıyla yürütülen Suriye barış görüşmelerinin Cenevre’de başlamasından önce dile getirdi. Taraflar yönetim, anayasal konular, seçimler ve güvenlik konularında bir plan oluşturabilmek için ortak bir zemin bulmaya çalışıyor.

Suriye’de bazı bölgelerde çatışmalar, görüşmelere rağmen devam ediyor. Geçen hafta muhalif gruplar Şam yakınlarında bazı yerleri ele geçirdikleri son 4 yılın en büyük saldırılarını düzenledi. Rejim güçleri de karşılık olarak muhaliflerin bulunduğu bölgeleri top atışına tuttu. Ülkenin kuzeybatısında Rakka yakınlarında Amerika’nın liderlik ettiği koalisyon IŞİD militanlarıyla çatışıyor:

“Suriye’de daha belirgin bir plan biraraya gelirken, Amerika’nın IŞİD’e ve el Kaide’ye karşı baskısını arttıracağını söyleyebilirim ve ateşkesler aracılığıyla istikrarlı ara bölgeler oluşturarak mültecilerin evlerine dönmesini sağlayacağız” diye konuşan Rex Tillerson Suriye’deki siyasi duruma ise değinmedi:

“Koalisyon olarak ulus kurma ya da yeniden yapılandırma işinde değiliz, sınırlı kaynaklarımızı IŞİD’in yeniden yapılanmasını önlemek ve savaştan etkilenen toplumların kurumlarını kurmada liderlik etmeleri için kullanmalıyız.”

Cenevre’deki görüşmelere Amerika’nın Suriye Özel Temsilcisi Michael Ratney katılıyor. Ancak son aylarda Rusya, Türkiye ve İran görüşmeler konusunda daha aktif. Rusya, Şam rejimine muhaliflerden toprak almasında destek veriyor. Muhaliflerse Cenevre’deki görüşmelerden umutlu değil:

“Alandaki durum bu turu etkileyecek, ama iyimserlik yok, siyasi zorunluluklar çok net, bu da siyasi geçiş süreci. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura bu konuda ciddi çalışıyor. Fakat biz Şam rejimiyle Ruslar’ın bunu engellemesini bekliyoruz, iyimserlik yok.”

De Mistura Çarşamba günü Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova’da görüştü, Cenevre’ye geçmeden önce Ankara’da da temaslarda bulundu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG