Erişilebilirlik

Yeni Teknolojiyle Felçli Hastalar Kollarını Hareket Ettirebiliyor


Yeni Teknolojiyle Felçli Hastalar Kollarını Hareket Ettirebiliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Araştırmacıların felçli hastalar üzerinde yaptıkları klinik deneyler umut vadeden sonuçlar verdi. Deneye katılan felçli bir hasta, kolunu hareket ettirmeyi başardı. Bu gelişme, felçli hastaların tedavi edilmesi yolunda çok önemli bir adım olarak görülüyor

Sekiz yıl önce bir bisiklet kazasında omuriliği sakatlanan Bill Kochevar’ın omuzlarından aşağısı felç olmuş. Ama bugün Kochevar, kendi kendine yemek yiyebiliyor.

Kochevar, Case Western Reserve Üniversitesi’nde yapılan ve iki yeni teknolojinin birleştirildiği başarılı bir araştırmanın deneklerinden biri.

Üniversitenin biyotıp mühendisliği bölümünün başkanı, ilk kez bir hastaya, beyin sinyallerini kaydeden elektrotlar ve FES sistemi yerleştirdiklerini belirtiyor.

FES, fonksiyonel elektrik simülasyonu anlamına geliyor. Deney sırasında, Kochevar’ın sağ koluna elindeki, dirseğindeki ve omzundaki kasları uyaran 36 elektrot yerleştirilmiş. Ancak hareket etmesi için bu kadarı yeterli değil.

Araştırmanın diğer lideri Leigh Hochberg, BrainGate adı verilen beyin-bilgisayar arayüzünün Kochevar’ın beyninin kol ve el kaslarını kontrol eden kısmını yeniden devreye soktuğunu belirtiyor. Ameliyatla yerleştirilen beynin yüzeyine elektrotlar, araştırmacıların kaydedebildiği nöral sinyaller gönderiyor.

Kochevar, bu kadarcık hareket edebilmesinin bile harika olduğunu söylüyor. Bu deneye katılmasının nedenlerinden biri de bilimsel gelişmelere katkıda bulunmuş olmak.

Kochevar’ın araştırmaya katkısı sayesinde, Hochberg ve Kirsch gibi doktorlar ve mühendisler, gelecekte diğer felçli hastalara yardım edecek teknolojiyi geliştirebiliyor.

Diğer BrainGate araştırmaları ise, felçli hastaların bir bilgisayar ekranı veya robotik bir kolun üzerindeki imleci kontrol edebildiklerini göstermiş.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG