Erişilebilirlik

Yeni Seçilen Meclis Başkanından AfD'ye Eleştiri


Almanya'da 24 Eylül'deki genel seçimler sonrası Federal Meclis ilk kez toplandı. Yabancı ve İslam karşıtı sağ popülist parti Almanya için Alternatif (AfD) milletvekillerin de açılışında bulunduğu Meclis ilk iş olarak Federal Meclis Başkanlığı'na şimdiki Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’yi seçti.

75 yaşındaki Schaeuble, 709 vekilden 501’inin oyuyla başkanlık koltuğuna oturdu. Açış konuşmasında, meclisi ‘demokrasinin kalbi’ olarak tanımlayan Hıristiyan Demokrat CDU’lu Schaeuble, meclisin yeni üyesi AfD’yi isim vermeden eleştirdi ve "Siyasi tartışmalarda demokratik kuralları karalayan, diğer rakiplerini aşağılayıcı ve küçük düşüren söylemlerin yeri yoktur" dedi.

Başbakan Angela Merkel’in, kendisinden sonra partinin en güçlü ikinci ismi olarak görülen Schaeuble’yi Meclis Başkanlığı’na getirerek, ‘bir taşla iki kuş vurduğu’ yorumları yapılıyor.

45 yıldır milletvekili olan, Helmut Kohl döneminde İçişleri Bakanlığı, Kohl’den sonra CDU Genel Başkanlığı, Merkel hükümetinde Maliye Bakanlığı yapmış olan Schaeuble, Meclis Başkanı olarak AfD’yi frenleyebilecek en deneyimli isim olarak görülüyor. Merkel’in, bu hamlesiyle aynı zamanda Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller’le kurmayı planladığı üçlü ‘Jamaika’ koalisyonuna yönelik de önemli bir adım attığı belirtiliyor. Liberal FDP lideri Christian Lindner’in, ‘Jamaika’ kurulması durumunda Maliye Bakanlığı’nı üstlenmek istediği biliniyor.

İlk oturumda AfD ile diğer partiler arasında ilk gerilim yaşandı. AfD’nin, meclisin başkanı yardımcılığı için önerdiği isim olan Albrecht Glaser reddedildi. Eski bir Hıristiyan Demokrat Partili olan Glaser farklı demeçlerinde, İslam'ın bir din değil, siyasi bir ideoloji olduğunu öne sürmüştü.

Yeni meclise seçilen toplam 709 milletvekilinden 57’sin göçmen kökenli. Bu sayı milletvekillerinin yüzde 8’ine tekabül ediyor. Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre 2015’te Almanların yüzde 11.5’i göçmen kökenlilerden oluşuyordu. Seçimlerde 14 Türkiye kökenli siyasetçi de Federal Meclis’e girmeyi başarmıştı.

Bu arada Hıristiyan Demokrat Birlik/Hıristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU), Hür Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi arasında planlanan üçlü ‘Jamaika’ koalisyonuna yönelik sondaj niteliğindeki görüşmeler devam ediyor.

Meclisin ilk oturumundan sonra yeniden bir araya gelen taraflar,toplam 12 gündem konusunu ele almayı sürdürdüler. Maliye, bütçe, vergiler ve Avrupa politikaları konularında bu hafta uzlaşmayı hedefleyen partiler, gelecek haftadan itibaren ise iklim, enerji ve çevre, ardından da göç, iltica ve göçmenlerin uyumu gibi konuları ele alacak. Parti temsilcileri, en geç 2 Kasım’da ilk tur ön görüşmelerini tamamlayarak, koalisyon anlaşmasını da aralık ayı sonuna kadar imzalamayı hedefliyor.

Siyasi partilerin renkleri siyah, sarı ve yeşili bir araya getirdiği için ‘Jamaika’ olarak adlandırılan koalisyon hükümeti görüşmelerine başlanıp başlanmaması konusunda Yeşiller’in parti kurultayında delegelerin onayını alması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG