Erişilebilirlik

Yeni İngiliz Hükümeti Bakanların Maaşlarında Kesinti Yaptı


Başbakan David Cameron, yeni hükümetin öngörülen yaklaşık 10 milyar dolarlık bütçe kesintilerini hızla yerine getirmede kararlı olduğunu da vurguladı.

Yeni İngiliz hükümeti ilk toplantısında bakanların maaşlarında kesinti yapma kararı aldı.

Muhafazakar ve Liberal Demokrat Partiden oluşan koalisyon, bakanların maaşlarını yüzde 5 azaltma konusunda anlaştı.

Başbakan David Cameron, yeni hükümetin öngörülen yaklaşık 10 milyar dolarlık bütçe kesintilerini hızla yerine getirmede kararlı olduğunu da vurguladı.

Yeni İngiliz hükümeti, bütçe açığını kapama çabalarında ilk adımı atarak tüm bakanların maaşlarını yüzde beş kesme kararı aldı.

Londra’daki araştırma kurumu Chathem House’da görevli uzman Kerry Brown, İngiltere’nin bütçe açığını, mali sorunların harcamalarda büyük kesintilere ve derin sosyal huzursuzluklara yolaçtığı Yunanistan ile kıyaslıyor:

Uzman, İngiliz hükümetinin, kamu borcu çok yüksek olduğu için derin kesintilere başvurmak zorunda kalacağı görüşünde. İngiltere’nin bütçe açığı halen gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 12’si kadar. Yunanistan’ın açığının yüzde 13 buçuk olduğunu hatırlatan uzman, bu göz önüne alındığında İngiltere’nin açığının da çok yüksek olduğunu vurguluyor.

İngiltere’nin bütçe açığı halen yaklaşık 250 milyar dolar. Yeni hükümet 50 gün içinde bir acil bütçe hazırlama sözüverdi ve bu mali yıl içinde harcamalarda 10 milyar dolarlık kesinti yapacağını bildirdi.

Yeni muhafazakar başbakan David Cameron, bütçede gereksiz harcamalara son verilmesiyle tasarrufun sağlanacağını söyledi.

Durham Ünivestiesinde görevli Christian Schweiger, Başbakan Cameron’un ekonomide devletin rolünü azaltmayı amaçladığını hatırlatıyor.

Schweiger, kamu sektörünün geriletilmesinin Cameron’un ekonomik programının özünü oluşturduğunu söylüyor. Uzmana göre Cameron eğitim, asayiş gibi kamu hizmetlerine ayrılan devlet fonlarını azaltacak, halktan ihtiyaçlarını kendibaşlarına karşılamak için daha çok çaba göstermesini isteyecek.

Muhafazakar Parti’nin geleneksel politikalarıya uyuşan bu yaklaşım, İşci Partisi’nin fikirleriyle ters düşüyor. Eski Başbakan Gordon Brown, kamu sektörüne büyük yatırım yapmış ve hükümet harcamalarının İngiltere’yi ekonomik krizden kurtaracağına inanmıştı.

Bristol Üniversitesinde görevli ekonomi uzmanı Mark Wickham-Jones, Muhfazakarlarla hükümet ortağı Liberal Demokratların birçok konuda farklı görüşleri savunduğunu ve piyasaların bunu hoş karşılamayacağını söylüyor.

Piyasaların koalisyon hükümetlerini ve ekonomiye getireceği belirsizlikleri sevmediğini belirten uzman, iki partinin bütçe konusunda anlaşmaya varmalarıyla bu sorunun şimdilik çözülmüş olabileceğini vurguluyor.

Hükümetin bütçe açığıyla acil olarak ilgileneceğini açıklamasına piyasalar olumlu tepki gösterdi.

Yeni İngiliz hükümeti, bankacılık sektöründe kapsamlı reform yapmayı, ayrıca ticari ve yatırım bankalarının ayrılması konusunu inceleyecek bir komisyon kurmayı planlıyor.

XS
SM
MD
LG