Erişilebilirlik

Yeni Kongre Üyelerinin Gücü Sosyal Medyada mı Saklı?


Biri ABD Temsilciler Meclisi’nin lideri, ülke siyasetinin en güçlü üçüncü kişisi, diğeri geçen yıl ilk defa seçim kazanan yeni bir Kongre üyesi. Ancak konu sosyal medya olunca, New York’un Demokrat temsilcisi Alexandria Ocasio-Cortez, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye çoktan geride bıraktı. 29 yaşındaki yeni siyasetçinin Twitter’daki takipçilerinin sayısı Pelosi’ninkileri geçti.

Kongre’nin 116’ncı dönemi, ABD tarihinin en çeşitli ve en genç temsilcilerinden oluşuyor. 25 yeni temsilci, 1980 ve sonrasında doğan, sosyal medya ile daha haşır neşir bir neslin parçası.

“Ocasio-Cortez çığır açtı”

Alexandria Ocasio-Cortez, bu genç nesil ekibin başını çekiyor. Evde yemek pişirirken canlı yayın yapıyor, ekonomik eşitsizlik ve iklim değişikliğini anlatıyor. Paylaştığı videolarla takipçilerine özel hayatından hem de Kongre üyesi olmanın getirdiklerinden kesitler sunuyor. Paylaşımları ulusal çapta haber olurken, eleştirileri de beraberinde getiriyor.

George Washington Üniversitesi’nden medya ve kamu yönetimi uzmanı Doçent Dave Karpf, Ocasio-Cortez’in herkesin arasından sıyrıldığını, yaptıklarının çığır açtığını ve diğerlerinin de hemen taklit etmeye çalıştığını söylüyor.

Karpf, Ocasio-Cortez’in sıradan bir Instagram kullanıcısı olarak başladığı sosyal medya macerasında kendine bir izleyici kitlesi oluşturduğunu ve bu kitlenin kendisine ulaşmasını beklemeden genç politikacının iletişime geçtiğini söylüyor.

29 yaşındaki Ocasio-Cortez Instagram’ın canlı yayın özelliğinden yararlanarak, seçim sonrası Kongre’deki görevi için hazırlıkları göstererek, seçmenler için belirsiz olan bu süreci, üstündeki bir nevi sır perdesini kaldırarak, anlaşılır hale getirdi.

Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Molly O’Rourke, Kongre’nin yeni üyelerinin özellikle genç Demokrat kadın temsilcilerin sosyal medya kullanımının, liderliğe yeni bir yaklaşımın simgesi olduğunu söylüyor. O’Rourke’a göre hem aykırı bir çekicilikleri var hem de belli bir siyasi gündemleri. O nedenle iletişim oyununu aynı kurallarla oynamayacaklar.

Ocasio-Cortez, üniversitede dans ettiği bir videonun sosyal medyada yayılmasına da yine aynı platformdan esprili bir yanıt verdi. Videoyu sızdıranlar genç kadının ciddi biri olmadığını göstermeye çalışıyordu. Yeni temsilci yanıt olarak Kongre’deki odasına dansederek girdiği videosunu ‘eğlenmek yasadışı ya da yetersizlik göstergesi olmamalı’ mesajıyla paylaştı.

O’Rourke bu videonun gerçekliği ve samimiyetiyle, genç ve beyaz olmayan, engellerin ortadan kaldırılmasını bekleyen seçmen grubuna çekici geldiğini belirtiyor.

Cumhuriyetçiler de örnek alıyor

Sosyal medya becerilerini sergileyen Kongre üyeleri sadece Demokratlar değil. En başta Başkan Donald Trump’ın Twitter kullanımı, bu platformu gerçek zamanlı siyasi tartışmalara açtı. Cumhuriyetçiler de mesajlarını yeni yollardan duyurmanın gücüne kapıldı.

Cumhuriyetçiler’in yeni Teksas temsilcisi Dan Crenshaw da epey hareketli bir Twitter hesabına sahip. Son paylaşımlarından birinde balta fırlatma hobisini paylaşıyor. Eski bir deniz komandosu olan Crenshaw, bir gözünü Afganistan’da çatışmada yitirmiş. Göz bandıyla ilgili espri yapılan televizyon programını da eleştiriyor, aynı programın özrünü de canlı yayında kabul edebiliyor. Demokratlar’ın Başkan Trump’a eleştirilerine de yanıt veriyor.

Ancak sosyal medyada hiçbir Amerikalı siyasetçi Başkan Trump’ın gücünü aşamıyor. Trump şahsına münhasır uslubuyla Twitter’ı öncelikli iletişim kanallarından biri olarak kullanıyor. O’Rourke’a göre Cumhuriyetçiler ve hatta kabul etmek istemeseler de bazı Demokratlar, Trump’ın bu platforma başarılı olduğunun farkında.

Temsilciler Meclisi’nin çoğunluk lideri Steny Hoyer, birçok insanın Nancy Pelosi ve Alexandria Ocasio-Cortez’den bahsetmesinden memnun. Nancy Pelosi geleneksel yollardan Ocasio-Cortez de sanal platformlardan kendilerini dinletiyor.

Genç siyasetçi en zenginlerden yüzde 70 vergi alınması fikrini bu sayede duyurabildi. Ancak Twitter’da bir tartışma ortamı yaratmanın Kongre’de etkili olacağını söylemek için çok erken.

Yine de sonuçta sosyal medyanın en önemli gücü, seçilmişlerle seçenler arasındaki mesafeyi azaltması ve siyasi süreçte tüm tarafları bir araya getirebilmesi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG