Erişilebilirlik

18 Binden Fazla Kişi Kamudan İhraç Edildi


Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘OHAL’in son KHK’sı’ olarak nitelendirdiği 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yayınlandı. Kararname ile 18 bin 632 kamu çalışanı ihraç edildi. İhraçlarda ilk sırayı 8 bin 998 kişi ile emniyet teşkilatı aldı.

Kamu çalışanlarının günlerdir beklediği OHAL’in son Kanun Hükmünde Kararnamesi 701 numaralı KHK Resmi Gazete'de yayınlandı. Kararnamede 18 bin 632 kamu çalışanı ihraç edildi.

İhraçlardan ilk sırayı Emniyet Genel Müdürlüğü aldı. Değişik rütbelerden 8 bin 998 polis ihraç edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 240, Dışişleri Bakanlığı’ndan 38, İçişleri Bakanlığı’ndan 31, Adalet Bakanlığı'ndan 1052, Dışişleri Bakanlığı'ndan 38, Sahil Güvelik Komutanlığı'ndan 192, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 3077, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1126, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 649 kişi ihraç edildi. KHK ile ayrıca 4 Vali Yardımcısı ve 4 Kaymakam da ihraç edildi.

Son KHK’da dikkat çeken nokta ise ihraç gerekçeleri oldu. Türkiye İş Kurumu’ndan ihraç edilen 5 kişinin ihraç gerekçeleri de yayınlandı. İhraçlara bylock, emniyet, kurum kanaati, okul, gibi nedenler gerekçe gösterilirken, Mardin’den görev yapan ve ihraç edilen Ümit Erdem’in gerekçesine ‘sosyal medya’ yazılması dikkat çekti.

Bu KHK ile görevden uzaklaştırılanlar arasında 199 akademisyen de bulunuyor. Bu akademisyenler arasında, kamuoyunda barış akademisyenleri olarak bilinen gruptan 18 isim de bulunuyor. İhraç edilenler arasında Türkiye’nin ünlü cerrahlarından Prof. Dr. Cem Terzi, Prof. Dr. Ayşen Uysal, Prof. Dr. İzge Günal gibi isimler de yer aldı. Barış Akademisyenlerinin twitter hesabından yapılan açıklamada, şimdiye kadar 404 barış akademisyeninin ihraç edildiği belirtildi.

Kararnamede sadece ihraçlar yer almadı. Bu kararnamede daha önce ayrılan, TSK'dan 324, Emniyet Genel Müdürlüğünden 1167 ve jandarmadan 35 kişinin de rütbeleri alındı. Son KHK ile daha önce görevden uzaklaştırılan 148 kamu görevlisi geri alındı.

701 sayılı KHK ile 12 dernek 3 gazete ve bir televizyon kanalı için de kapatma kararı verildi. Kapatılan gazeteler arasında daha önce kayyum atandığı için matbaası kapanan ve fotokopi ile yayınlanan Kürtçe Welat Gazetesi de bulunuyor. Basılı yayına ara vererek internet üzerinden yayınının sürdüren gazetenin İmtiyaz Sahibi Zeynel Bulut, kararı Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi. Bulut, kararın bütün medyaya ve özellikle Kürt medyasına müdahale olduğunu belirterek, “Amaç kendi diliyle dünyadan haberdar olmak isteyen Kürt halkının sesini kesmektir, dünyayı takip etmelerin engellemektir. Bu Kürt diline yapılan bir düşmanlıktır. Ne yapacağımıza gelecek süreçteki gelişmelere göre kara vereceğiz. Matbaa bulamadığımız için çıkaramıyorduk zaten. İnternet üzerinden yayınız sürecek. İnsanlar basılı gazete de istiyor. Biz de gelişmelere göre hareket edeceğiz” dedi.

Welat gazetesi ile birlikte Halkın Nabzı ve Özgürlükçü Demokrasi gazeteleri ile Avantaj TV logosu ile yayın yapan bir televizyon kanalı da kapatıldı.

Amerika’nın Sesi’Ne konuşan Halkın Nabzı Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni İshak Karakaş, haklarında hiçbir soruşturma açılmadığı halde kapatıldıklarını söyledi. Karakaş; “Altı yıldır barış ve demokrasi gazetesi olarak çıkıyordu. Muhalif kesimlere hitap ediyordu. Hiçbir yazımız dava konusu olmamış, hatta tekzip bile edilmemiştir. Basın ilkeleri basın hukukuna uygun haberler yapıyorduk. Muhalif olduğumuz için kapatma kararı alındı. Bu anti demokratik bir uygulamadır. Yandaş basın dışına kayan tüm medyayı susturmak anlamına geliyor, bunu şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG