Erişilebilirlik

'Yeni Güç Dengesi Siyasi Kilitlenmeye Yol Açabilir'


'Yeni Güç Dengesi Siyasi Kilitlenmeye Yol Açabilir'
'Yeni Güç Dengesi Siyasi Kilitlenmeye Yol Açabilir'

Amerikalı seçmenler Salı günü sandık başında siyasi değişimle ekonominin canlandırılabileceğini umarak muhalefete oy verdi. Ancak uzmanlar seçmenin hayal kırıklığına uğrayabileceğini söylüyor. Çünkü seçim sonuçları Washington’da siyasetin kilitleneceğine işaret ediyor.

Ekonomik sorunlara tepkili olan seçmen değişim istediğini açıkça gösterdi. İktidardaki Demokrat Parti’nin büyük kayıplar vereceği tahmin ediliyordu. Ancak Profesör Michael Williams, ekonomiyi canlandırmak için Cumhuriyetçilere güvenen seçmeni uyarıyor: “Seçimle siyasi değişim sağlanacağını sanıyorlar. Ancak gerçek şu ki, seçimlerde elde edilen bu sonuçlar siyasetin kilitlenmesine, siyasetçilerin kutuplaşmasına neden olacak.”

New York’taki Touro İşletme Fakültesi’nden Williams, Cumhuriyetçiler’in kontroluna geçen Temsilciler Meclisi’nin ekonomik konularda ilerleme kaydetmesini beklemediğini söylüyor: “Cumhuriyetçiler, Demokratlar’ın yasa çıkarma girişimlerini engelleyeceklerini söylüyor. Yani, önümüzdeki 24 ay içinde fazla bir şey yapılacağını düşünmek yanlış olur.”

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçiler yeni yasalar hazırlayabilir veya tartışmalı yasaların iptali için girişimde bulunabilir, ancak demokratlar’ın kontrolundaki Senato’dan destek görmezlerse bu girişimler sonuçsuz kalır.

Ancak bazıları Cumhuriyetçiler’in zaferiyle Bush yönetiminde uygulanan vergi kesintilerinin uzatılabileceğini düşünüyor.

Yatırım şirketi Miller Tabak’tan Dan Greenhaus da bu görüşte: "Eğer ekonomiyle ilgili beklentilerin olumsuz olması geçmişte alınan önlemlerden kaynaklanıyorsa, Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi ekonomi üzerinde olumlu etki yapacaktır.”

Ancak uzmanlar, ekonomideki büyümenin hızlanmasını beklemiyor, istihdamda da kısa vadede artış görülmeyecek.

Tartışmalı konularda uzlaşma sağlanması da mümkün ancak istihdam veya enerji politikaları gibi önemli konularda ancak 2012 seçiminden sonra mesafe alınması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG