Erişilebilirlik

Yeni Dünya Ticaret Merkezi Binasının Yanıbaşında Açık Hava Sergisi

New York’un finans merkezi, Wall Street ve Çinli turistlerin önünde sıra oldukları boğası, kentin ilk kurulduğu mahalle olmasından kaynaklanan karmaşıklığı, kalabalık sokakları ve yüksek binalarıyla akıllarda kaldı.

Bir zamanlar, yani 2001 yılının 11 Eylül’ünde Amerika’ya yapılan en büyük terör saldırısıyla yıkılıncaya kadar bir de ikiz kuleleriyle meşhur olan bölge, bu saldırının ardından yaklaşık 15 yıl süren çalışmaların ardından yepyeni bir çehre ile karşımıza çıkıyor.

İlk yapıldığında Özgürlük Kulesi adı verilen, ancak açılmasına birkaç ay kala adı yine Dünya Ticaret Merkezi, ya da İngilizce kısaltması ile WTC'ye değiştirilen yeni kuleyle eski gökdelenlerin yerine yapılan anıt havuzlar turistlerin büyük ilgi odağı. Ancak bu yapılar birkaç hafta öncesine kadar inşaat iskelelerinin kapladığı bir alanla çevrelenmişti.

Kulenin müteahhitleri ve sahibi olan New York-New Jersey Port Authority yetkilileri, yapının göze batan havalandırma ekipmanlarının çevresine yeni bir çehre katmak amacıyla birçok ünlü duvar sanatçısını davet edip çevredeki sıkıcı duvarları rengarenk resimlerin yapıldığı bir açık hava müzesi haline getirmeye karar vermiş. Bu projeyi gerçekleştiren sanatçılar arasında Todd Gray, Hektad, BoogieRez, Stickymonger, Chinon Maria ve Sebastian Mitre bulunuyor ve duvarlar halka açıldığından bu yana turistlerin sosyal medya sayfalarında sık sık görmeye alıştığımız semboller olmaya aday görünüyor.

Architectural Digest dergisine konuşan projenin arkasındaki isimlerden birisi olan Todd Gray, duvarlar yapılıncaya kadar eski kulelerden kalan parçaların sergilendiği müze ve 11 Eylül’de hayatlarını kaybedenlere adanan havuzlar yüzünden bu bölgenin hüzünlü bir bölge olduğunu, ama yeni yapılan rengarenk duvarların meydana daha pozitif bir çehre kazandırdığını düşündüğünü söylüyor.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG