Erişilebilirlik

Yeni Anayasa Rafa mı Kalktı?


TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun başkanlığını yürütmesinin faydası kalmadığını siyasi partilere bir mektupla bildirmesiyle komisyon fiilen dağıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek’in tüm siyasi partilere mektup yazarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun "başkanlığını yürütmenin faydası kalmamıştır” demesiyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu fiilen dağıldı. Ancak son duruma siyasi partilerden farklı tepkiler geldi.

TBMM Grup Toplantıları’nda yeni anayasa konusu dün en önemli gündem maddelerinden biriydi. Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı Gültan Kışanak komisyonun istenen neticeye ulaşamamasından BDP dışındaki tüm siyasi partileri sorumlu tutarken Adalet ve Kalkınma Partisi lideri Recep Tayyip Erdoğan’a göre, statükocu partiler olarak tanımladığı CHP ve MHP’yi yeni anayasa hazırlanmasına engel oldu.

Kılıçdaroğlu: Meclis Başkanı Çiçek istifa etsin

Muhalefet ise masadan kalmaya niyetli değil. MHP lideri Devlet Bahçeli, Cemil Çiçek olmasa da Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışabileceğini söylerken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’nin başkanlık sisteminden vazgeçtiğini ilan etmesi halinde en az 80 madde üzerinde uzlaşma sağlanabileceği görüşünü savundu.

Çağdaş bir anayasanın ancak Cumhuriyet Halk Partisi’yle yapılabileceğini savunan Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve ‘kendini aldatılmış hissettiğini’ açıklayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ı da eleştirdi. CHP lideri, “Cemil Çiçek kaçmak için o formülü buldu. Siyasi partiler arasından uzlaşma sağlamak senin görevin. Eğer ayrılacaksan TBMM Başkanlığı’ndan ayrıl. Bu arada güzel bir şey oldu. Anayasa Mahkemesi Başkanı da devreye girdi. Gözünü sevdiğim yargıcım, AKP’nin seni kaldırdığını yeni mi fark ettin” dedi.

Bahçeli: Masadan kalmayız, yeni anayasa umudumuz sürüyor

Başbakan Erdoğan’ın statükocu partiler diye nitelediği diğer muhalefet partisi MHP’nin lideri Devlet Bahçeli ise anayasa çalışmasında AKP’nin ipe un serdiğini iddia etti. MHP’li üyelerin yeni anayasanın yazılacağına can-ı gönülden inandığını vurgulayan Bahçeli, "MHP masadan kalkan taraf olmayacak ve yeni anayasa hazırlığına yönelik umudunu kaybetmeyecektir. Sayın Cemil Çiçek olmasa da Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını sürdürebilecektir. AKP Komisyon’dan ayrılmak için bahane aramaktadır. Bu kapsamda Başbakan ve partisi 'tamam mı, devam mı' noktasında kararını vermelidir’’ diye konuştu.

Yerel seçimlerde BDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Eş Başkan Gültan Kışanak ise tüm partilerin anayasa konusunda sorumluluğunu yerine getirmediğini söylemekle beraber iktidar partisinin kendi anayasasını yapmak ve bunu meşrulaştırmak için komisyonu kullanmak istediğini belirtti.

Kışanak: Bu zihniyetten demokratik anayasa çıkmaz

BDP lideri, tüm Türkiye’nin toplantılarda neler konuşulduğunu, kimlerin ne önerdiğini öğrenmesi için tutanakların kitap olarak basılmasını ve internet sitesinden yayınlanmasını istedi.

Gültan Kışanak, “yeni anayasa yapılamamasından CHP ve MHP de sorumludurlar ama en büyük sorumluluk AKP'ye aittir. AKP, halka verdiği yeni ve sivil anayasa sözünü tutmamıştır. Üstelik BDP yokmuş gibi davranmıştır. Bu zihniyetten demokratik bir anayasa çıkmaz" dedi.

Erdoğan: Muhalefet hep top çevirdi

Partisinin meclis çoğunluğuna bakmadan komisyonda eşit temsili sağladığını belirten Başbakan Erdoğan ise bunun hükümetin iyi niyetinin göstergesi olduğunu söyledi. MHP liderinin grup konuşmasında partisini hedef alan sözlerine de tepki gösteren Erdoğan, “komisyondan sonuç çıkmasa da yeni anayasadan vazgeçmedik. Türkiye’nin ihtiyacı olan yeni anayasa için samimi şekilde çalışmayı sürdüreceğiz. Biz bozan değil yapıcı olacağız. 12 ayda bitirilmesi düşünülen çalışma 25 aya ulaştı. Hep orta sahada top çevirdik, bir netice yok. Şimdi kalkmış ‘masadan kalkmayacağız’ diyorlar. Masada ne yaptınız? ” dedi.

Meclis’te bulunan dört partinin üçer üye verdiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 19 Ekim 2011’de ilk toplantısını yaptı. Katılım, veri toplama ve değerlendirme aşamasını 2012’nin Nisan ayında tamamlayan Komisyon, 17 Mayıs 2012’de yazım sürecini başlattı. Eylül sonuna dek 60 madde üzerinde uzlaşıldı ancak başta ilk dört madde üzerinde anayasanın ruhunu belirleyen maddelerde uzlaşma bir türlü sağlanamadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG