Erişilebilirlik

Yeni ‘Göçmen Konvoyu’ ABD Yolunda


ABD’ye gitmek için yola çıkan Orta Amerikalı 3 bin kadar göçmen Guatemala’dan Meksika’ya giden sınırdaki köprüyü geçmek amacıyla bir girişimde bulundu. Ancak Meksika tarafında polis sınır kapılarını kapattı. Göçmenlerle polis arasında zaman zaman gerilim yaşandı.

Meksika hükümeti ABD’yle yaptığı anlaşma kapsamında Orta Amerikalı göçmenlerin ABD sınırını geçmesine izin vermemek için sert önlemler alıyor. Ancak yeni konvoyun Meksika’yı bu konuda zorlayacağı sanılıyor.

Meksika, Guatemala sınırındaki yeni göçmen akını karşısında güney sınırına devriye görevi yapması için askerler yolladı ve sınırı insanız hava araçlarıyla izlemeye aldı.

Guatemalalı yetkililere göre Çarşamba gününden itibaren en az 4 bin kişi Honduras’tan ülkeye giriş yaptı. Bu, üç Orta Amerika ülkesinin Trump yönetimiyle göçmenleri engellemek için daha fazla önlem alma sözü verdikleri anlaşmalar imzalamasının ardından ortaya çıkan en büyük göçmen grubu.

Son olarak 2018’de ve 2019’un başında binlerce kişi Meksika’nın önlemlerini aşarak ABD sınırına ulaşmayı başarmıştı.

2019’da ABD’ye gitmek için yola çıkan bir diğer konvoya ise Meksika polisi baskın düzenlemiş ve otoyolda yürüyen göçmenleri yakalamıştı.

Meksikalı yetkililer hafta sonunda ise ülkeye girmeyi başaran göçmenlere karşı bu kez farklı bir yaklaşım sergiledi. Meksika hükümeti göçmenlere istihdam ve yasal statü sözü verdi. Ancak bu da göçmenlerin her an sınır dışı edilme kaygılarını gidermeye yetmiyor.

ABD Başkanı Donald Trump Meksika ve Orta Amerika ülkelerini ABD’ye göçmen akınını azaltmayı başaramamaları halinde ekonomik olarak cezalandırmakla tehdit etmişti.

Haziran ayında üç gün süren görüşmelerin ardından Meksika ve ABD arasında anlaşmaya varılmıştı.

Buna göre Meksika, sınırda güvenlik önlemlerini ve göç kanunlarını daha sıkı şekilde uygulamayı kabul etmişti. Meksika bu bağlamda sınırda 21 bin Ulusal Muhafız konuşlandırmıştı. Yine bu anlaşma gereği, ABD’den sığınma talep eden göçmenlerin başvurularının değerlendirilmesi sürecini Meksika’da geçirmeleri kararlaştırılmıştı.

Bütün bunlar karşılığında ABD Meksika’dan alınan ithal ürünlere gümrük vergilerini arttırmaktan vazgeçmişti.

Anlaşma sağlanamasaydı Başkan Trump Meksika’dan ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergilerini kademeli olarak yüzde 25’e çıkartacaktı.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG