Erişilebilirlik

Yemin Töreni Öncesi New York ve Washington’da Protestolar


Yemin Töreni Öncesi New York ve Washington’da Protestolar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Amerika’nın 45.Başkanı Donald Trump bugün resmen yemin ederek Başkanlık koltuğuna oturacak. Yemin töreni öncesi ülkenin en büyük kenti New York ile başkent Washington’da protesto gösterileri vardı.

Amerika’nın en büyük kenti New York binlerce kişinin katıldığı Trump karşıtı gösteriye sahne oldu.

Protesto gösterisi Trump resmen Başkanlık koltuğuna oturmadan saatler öncesinde düzenlendi. Gösterinin merkezi, Trump’ın Columbus Circle’daki konutu Trump Tower ve International Otel’in önüydü.

Gösteriye binlerce kişinin yanı sıra aralarında Robert De Niro, Julianne Moore, Alec Baldwin ve Cher’in de bulunduğu çok sayıda yıldız isim ve New York belediye başkanı Bill de Blasio katıldı.

Protesto sırasında konuşmacıların çoğu Donald Trump'ın gündemine karşı organize olmak için bir platform oluşturma çağrısı yaptı.Protestonun organizatörleri ünlü yönetmen Michael Moore ve aktör Mark Ruffalo’ydu.

Moore: "Hepimiz Meksikalı hepimiz Müslümanız"

Trump’ın seçim sürecinde Meksika ve Müslümanlar’la ilgili söylediklerine atıfta bulunan Moore, hepimiz Meksikalı hepimiz Müslümanız ifadelerini kullandı. Moore, Amerika’nın 45. Başkanına sert sözlerle yüklendi.

Moore, “Biz kazanacağız. Belki biraz acı çekeceğiz, biraz rahatsız olacağız, belki bu adamı durdurmak için çok çalışmamız gerekecek ama biz kazanacağız. Trump 4 sene dayanamayacak. Kendini beğenmiş birinin hükümeti yönetmesi çok tehlikeli çünkü peşinde olacağı tek şey kendi çıkarı olacaktır. Hep ‘ben ben ben’ diyor. Ve bu tür düşüncede olan herhangi biri için yasa çiğnemek kadar kolay bir şey yoktur ki, böyle biri de uzun bir süre dayanamaz. Biz burada sessiz çoğunluk olarak kalmayacağız. Biz aktif ve sesini yükselten çoğunluk olacağız ve her gün onun koltuğundan inmesi için çalışacağız. Bence sağlıklı biri değil ve tıbbi yardıma ihtiyacı var. Bunu söylediğim için üzgünüm ve gerçekten kırıcı olmak istemiyorum, ancak engelli biriyle dalga geçen birinin akıl sağlığının yerinde olduğunu düşünmüyorum ki, bu teşhisimi tehlikeli narsist birinin ne olduğunu bilen herkes onaylar” İfadelerini kullandı.

Moore’un ardından sahneyi Alec Baldwin aldı. Baldwin’in hedefinde de Trump vardı.

Baldwin, “Bu soğukta uzun bir süredir buradayız, acayip tuvalete gitmem gerekiyor ama gitmeyeceğim, tutacağım ve buradan ayrılmayacağım. Bu akşam Rus konsolosluğunda bir tören var. Oraya gidinceye kadar tutacağım ve oraya vardığımda hayatımda hiçbir tuvalette kalmadığım kadar uzun kalacağım. Donald Trump, Steve Bannon, Mike Pence ve Trump kabinesinin üyeleri bizim sus pus kalacağımızı zannediyorlar. Siz sessiz seyirci olarak mı kalacaksınız? Anlamadıkları bir şey var o da New York’luların asla vazgeçmedikleri. Bu şehir hakkında ne derlerse desinler, bu şehir pes etmeyecek. Savaşacak mısınız?” dedi.

New York Belediye Başkanı Bill De Blasio da “İnsanları, çevreyi, demokrasimizi ve değerlerimizi korumak için birleşmemiz gerekecek. Bu nedenle, New York’un direniş kalesi olacağı yönünde güçlü bir mesajı Washington'a götürmek için buradayız.” dedi.

De Niro: "O bu ülke ve bu kent için kötü bir örnek"

Ünlü aktör Robert De Niro da kalabalığa hitap eden ünlülerdendi. De Niro, Trump’ı kastederek “O bu ülke ve bu kent için kötü bir örnek” ifadelerini kullandı.

De Niro, “Nereye gittiği hiç umurumda değil. Ancak onun Washington’a gidebileceğini hiç düşünmezdim. O bu şehir ve bu ülke için kötü bir örnek. Yeni seçilen başkan, Amerika’nın bütün dünyanın çöpünü döktüğü bir ülke olduğunu söylüyor. Oysa ki, burada toplanan bu kalabalık bu ülkeyi rahat bir nefes alsın diye kurdu. Biz, New York kenti gücünü farklı toplumların bir arada yaşamasından alıyor” dedi.

Cher de kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada mücadeleden vazgeçilmemesi gerektiğini belirtti aksi durumda “depresyona gireriz” dedi.

Polisin iznini ve mahalle sakinlerinin de desteğini alan protestoculardan bir grup konuşmaların bitiminin ardından Trump Tower’in önünde protestolarını sürdürdü.

Washington'da protesto

Sadece New York’ta değil, başkent Washington’da Trump karşıtı gösteri vardı. Gösteri sırasında bir protestocu polis tarafından gözaltına alındı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG