Erişilebilirlik

Yemen’e Haftalar Sonra İlk Yardım


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, bu ay başında Yemen’e uygulanan ablukanın hafifletilmesinin ardından ilk defa 1.9 milyon aşıyı bu ülkeye gönderdiğini açıkladı.

UNICEF’in bölgesel direktörü Geert Cappelaere, gönderilen aşıların çok fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda çok küçük bir adım olduğunu ve bunun sadece bir kez olmaması gerektiğini söyledi.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon Yemen’in başkent Sanaa’daki havaalanıyla, Kızıl Deniz’deki Hodeida Limanı’nın insani yardım malzemelerine açılacağını taahhüd etmişti.

Bununla birlikte Cappelaere, UNICEF’in gıda ve ilaçlar taşıyan iki gemisinin limana giriş izni henüz alamadığını belirtti.

Ancak bu açıklamadan kısa süre sonra Yemenli yetkililer 5500 ton un taşıyan ilk geminin Hodeida Limanı'na yanaştığını kaydetti.

Yemen’de 11 milyondan fazla çocuğun acil yardıma ihtiyacı bulunuyor. Cappelaere’e göre Yemen’de her 10 dakikada bir önlenebilir hastalıktan bir çocuk yaşamını yitiriyor.

Cappelaere, “Yemen’deki savaş çocuklar üzerine bir savaş, Yemen hayatım boyunca gördüğüm en kötü insani krizle karşı karşıya” dedi.

Yemenliler 2.5 yıldır süren bir savaşın içinde.

Bu savaşta İran’ın desteklediği ve Yemen’in batısında birçok bölgeyi kontrol eden Husiler’le uluslararası alanda tanınmış hükümet ve onu destekleyen Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkeleri bulunuyor.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon Yemen’e uyguladığı ablukayı 6 Kasım tarihinde Riyad’a yönelik füze saldırısı girişimi nedeniyle sıkılaştırmıştı.

Söz konusu füze havada infilak ettirilmişti.

O tarihden buyana Suudi Arabistan’a kısıtlamaları hafifletmesi için uluslararası baskı yapılıyordu.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG