Erişilebilirlik

Yemen'de Yabancı Diplomatlar Muhalif ve Hükümet Yetkilileriyle Görüştü


Yemen'de Yabancı Diplomatlar Muhalif ve Hükümet Yetkilileriyle Görüştü
Yemen'de Yabancı Diplomatlar Muhalif ve Hükümet Yetkilileriyle Görüştü

Yemen’de hükümet yetkilileri ile muhalefet liderleri Amerikalı ve Avrupalı diplomatlarla ayrı ayrı görüşmeler yaptı.

Bu arada, ülkeden ayrılan eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in göğsüne isabet eden şarapnel parçasının, Suudi Arabistan’da yapılan ameliyatta başarılı şekilde alındığı açıklandı.

Salih, önceki gün başkanlık sarayına düzenlenen roket saldırısında yaralanmış ve bazı üst düzey yetkililer ile birlikte dün tedavi için Suudi Arabistan’a götürülmüştü. Salih’in en az iki hafta daha Suudi Arabistan’da kalacağı açıklandı.

Yemenli hükümet yetkilileri, Salih’in ülkesine geri döneceği konusunda ısrarlı açıklamalar yaparken, bazı uzmanlara göre Suudi yetkililer Salih’in Devlet Başkanı olarak ülkesine dönmesine izin vermeyebilir.

Yemen anayasasına göre Başkan Yardımcısı Abd Rabbo Manur Hadi, görevi devraldı.

Muhalefetle anlaşma konusunda Amerikan Büyükelçisi ile bir görüşme yapan Hadi, ordu komutanları ve Salih’in oğullarıyla da biraraya geldi.

Washington Post gazetesi, Amerikalı ve Avrupalı diplomatların, muhalif liderlerden Salih tamamen iktidardan ayrılıncaya kadar geçici hükümet kurma çalışması yapmamalarını istedi. Amerikalı bir diplomat, Salih’e görevini tamamen bırakması için baskı yaptıklarını söyledi.

Haftasonu hükümet ile isyancı aşiret lideri Şeyh Sadık el Ahmar’a bağlı milisler arasında yapılan ateşkes başkent Sana’daki çatışmaları şimdilik yatıştırdı. Salih’e karşı Ocak ayında başlayan halk ayaklanmasında bugüne kadar yaklaşık 400 kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG