Erişilebilirlik

Yemen'de Taraflar Ateşkes Anlaşmasına Uyuyorlar


BM ekibine liderlik eden Hollandali emekli General Patrick Cammaert Hodeida'da incelemelerde bulunuyor
BM ekibine liderlik eden Hollandali emekli General Patrick Cammaert Hodeida'da incelemelerde bulunuyor

Birleşmiş Milletler adına 18 Aralık’ta Stockholm’de imzalanan ateşkes anlaşmasının ardından bölgeye giden Emekli Hollandalı General Patrick Cammaert, Yemen’deki temaslarını sürdürüyor. BM ekibinin üç gündür sürdürdüğü çalışmalar sonrasında tarafların ateşkese uyma konusunda iyi niyetli oldukları ve ateşkesin sürdürüleceği yönünde umutların arttığı belirtildi.

BM adına ateşkesi denetlemekle sorumlu ekibin başındaki Cammaert ve ekibi dün Hutilerin kontrolü altında bulunan Hudeyde liman şehrinde çeşitli temaslarda bulundu.

Cammaert ve üst düzey ekibinin ülkenin insani yardım, gıda ve ticari malların yüzde sekseninin geldiği liman kentine bir iyi niyet ziyareti gerçekleştirdiği belirtildi.

“Ateşkes konusunda verilen sözlere bağlı kalınacağına inancımız tam”

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, Birleşmiş Milletler denetleme ekibinin Yemen’deki çalışmalarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Genel Cammaert'in Stockholm’de imzalanan ateşkes anlaşmasının uygulanması konusunda verilen sözlere bağlı kalınacağına inancının tam olduğunu söyledi.

Sözcülük tarafından yapılan açıklamada, her iki tarafın da genel olarak olumlu bir yaklaşım içerinde olduğu belirtilerek, tarafları teşvik ederek, hemen işe koyulmaları yönünde çağrıda bulunulduğu kaydedildi. Açıklamada, Birleşmiş Milletler ekibi, hükümet yetkilileri ve Hutilerle ilk ortak toplantının yarın yapılacağı kaydedildi.

BM, General Cammaert’in ekibinin, Pazartesi günü ateşkes anlaşmasından önce ülkenin diğer bölgelerine kaçan sivillerin geri dönmesiyle ilgili teşvik edici çalışmalar da yaptığı belirtildi.

“Ateşkes kararına uyun çağrısı”

Birleşmiş Milletler Özel Elçisi Martin Griffiths denetiminde Aralık ayında başlayan ve ateşkesle sonuçlanan tarihi görüşmelerin ardından imzalar 18 Aralık’ta atılmıştı. Geçtiğimiz Cuma Güvenlik Konseyi de ateşkese destek veren bir karar aldı.

BM Güvenlik Konseyi’nin Cuma günü aldığı ve denetçilerin Yemen’de konuşlandırılmasını öngören kararın hemen ardından Cammaert başkanlığında üst düzey denetçi heyeti, BM filosuna bağlı özel bir uçakla Aden’e gitmiş ve ilk önce hükümet yetkilileriyle bir araya gelmişlerdi.

Cammaert’in, Aden’de, yetkililere ateşkes anlaşmasının başarısı ya da başarısızlığının tarafların tutumuna bağlı olduğunu söylediği kaydedilmişti. Cammaert hükümet yetkililerine, yürürlüğe giren ateşkese tamamen uymaları çağrısında bulundu ve ülkeye gelecek insani yardıma engel olacak tüm sorunların ortadan kaldırmaasını istedi. Cammaert aynı çağrıları Hutilere de yapacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG